151 млн. лева отиват за реконструкция на центъра на София


151 млн. лева отиват за реконструкция на центъра на София
Снимка: iStock/Guliver

2848

Правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част. Това каза в началото на правителственото заседание кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус“.

„Днес наистина е важен ден за София, както и за нашия екип. Днес подписваме договори за безвъзмездно финансиране за 4 важни проекта за София. Искам да благодаря на първо място на министър-председателя и на цялото правителство за съвместната работа и партньорство, специално да благодаря на министър Нанков и зам.-министър Николова и целия екип на управляващия орган в МРРБ, както и на моя екип. Това са проекти на обща стойност 173,5 млн. лв., като безвъзмездното финансиране е в размер на 151 млн. лв. и Столична община от общинския бюджет съфинансира 23 млн. лв. Проектите са 4, два от тях са големите проекти за градската среда и за столичния градски транспорт. София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание“, обясни Фандъкова.

По думите ѝ това е най-представителната част на града, която благодарение на тези средства в следващите 2 години трябва да бъде напълно обновена.

„Изключително важен проект за града и подобряването качеството на въздуха е вторият етап от проектът за интегриран столичен градски транспорт. Той включва цялостно обновяване на линията на трамвай №5, като изключим частта около Руски паметник, която беше реконструирана скоро, нови спирки. Първите спирки с видеонаблюдение ще бъдат по линията на трамвай №5, а също така и приоритизация на трамвая пред останалия транспорт - на всички светофари, през които преминава трамвай №5 ще има възможност да се дава предимство на трамвая. Това със сигурност ще увеличи скоростта на трамвая. Разбира се, ще има и изцяло нови мотриси. Процедурата за закупуване на трамваите приключи. В момента има обжалвания в съда“, допълни тя.

Фандъкова отбеляза, че това са 13 нови трамвая, като голяма част от тях се надява да бъдат доставени до края на годината. „Ще бъде изцяло реконструирана и линията по ул. „Каменоделска“. Това са 25 км нови трамвайни релси и очакванията ни са това да подобри качеството на обслужване и близо 1,6 млн. пътувания в повече да се осъществяват годишно в тези трамваи. Не по-маловажни са другите два проекта – за социална интеграция“, посочи тя и уточни, че те са на стойност 2,5 млн. лв. Фандъкова обясни, че ще бъдат създадени 7 нови социални услуги, предимно за деца, лишени от родителска грижа и с различни проблеми. „Това е надграждане на проекта за деинституционализация. Столична община беше първата, която закри домовете от стар тип още в края на 2014 г. Изградихме 13 центъра от семеен тип и две защитени и едно преходно жилище. В новите услуги децата ще получават допълнителни грижи и подкрепа, за да могат да се интегрират по-добре в обществото“, каза още Йорданка Фандъкова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички