17 млрд. евро ще е бюджетът на еврозоната

17 млрд. евро ще е бюджетът на еврозоната
Източник: iStock

Португалският финансов министър Марио Сентено обяви, че финансовите министри на страните членки на еврозоната са постигнали съгласие бюджетът на валутния съюз да бъде от 17 млрд. евро, съобщава Reuters.

Бюджетният инструмент за конвергенция и конкурентоспособност се очаква да бъде финализиран през следващата година и да започне да действа от 2021 г., допълни министърът и поясни, че малкият бюджет на еврозоната ще бъде за инвестиции и реформи.

"Имаме нов стълб в подкрепа на еврото", обяви той на пресконференция. Бюджетът на еврозоната ще е 17 млрд. евро - дeлът на валутния съюз от 25-те млрд. евро, които Европейската комисия предложи за подпомагане реформирането на ЕС.

Но държавите членки във валутния съюз също постигнаха съгласие, че може да бъде увеличен бюджетът чрез междуправителствено споразумение, като подробностите ще бъдат съгласувани преди новия бюджет да заработи след 2 години.

Държавите ще си върнат във формата на финансиране от бюджета най-малко 70% от това, което са платили.

Министрите се съгласиха 80% от парите от бюджета да бъдат разпределяни на базата на два критерия - население и БВП на глава от населението, докато 20% могат да бъдат използвани при определени предизвикателства пред страна с поддържането на пакет от реформи и инвестиции.

Сентено също предупреди, че има рискове пред икономиката, предимно свързани с Brexit. Той подчерта, че не трябва да има затягане на коланите, ако има допълнителен икономически спад.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.