18 - 20 000 зелени билета продадени в София в първия ден от въвеждането им

18 - 20 000 зелени билета продадени в София в първия ден от въвеждането им
Източник: БГНЕС

Вчера (28 януари), в първия ден от въвеждането на зелените билети като мярка срещу замърсяването на въздуха в София, са продадени между 18 и 20 хил. билета, отчете столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев по bTV.

По думите му зелените билети не са свършили, каквито сигнали имаше. Възможно е на отделни шофьори в градския транспорт те да са свършвали, но са били зареждани в хода на деня, каза Крусев и добави, че са отпечатани 100 хил. зелени билета.

Още след първия призив на Общината да се ползва градският транспорт средно дневно са продадени около 4000 – 5000 еднократни билети за пътуване в повече. За зелените билети ни трябва още малко време, за да направим съответните разчети и сравнения, посочи той. Според него обаче увеличението на пътниците в градския транспорт ще е безспорно.

Решението за въвеждане на зелен билет вчера беше взето на база съответните анализи за предходни дни и прогноза за следващи дни, посочи зам.-кметът.

Прогнозите се правят след анализ на данните от сензорите на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно обстановката. Отделно Столичната община има разработена система и с БАН, която прогнозира на база климатичните прогнози. Когато се съпоставят тези две прогнози, се взема съответното решение за активиране на отделните мерки.

За една от мерките, предвидени от Общината – ограничаване навлизането на превозни средства в централната градска част, Крусев посочи, че в краткосрочен план е предвидено обособяването на буферни паркинги в периферията на столицата до основни пътни артерии. По-устойчивата мярка е изграждането на буферните паркинги покрай метростанциите – „навсякъде в крайните станции, където това е възможно, се изграждат буферни паркинги“, посочи той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.