18 % е ръстът на оборота в услугите в ИКТ сектора за 2017 година


18 % е ръстът на оборота в услугите в ИКТ сектора за 2017 година
Снимка: Thinkstock

4169

Оборотът в услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в България се е увеличил с над 300% за последните 7 години, като през 2017 г. увеличението е с 18% на годишна база.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Cloud and Blockchain Forum 2018. Форумът събира доставчици на услуги, телеком оператори, бизнес и ИКТ специалисти, които ще обсъдят ключовите проблеми на пазара на облачните услуги и блокчейн технологиите, съобщиха от МИ.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че секторът на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в България отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната. „В него са заети над 50 хил. души, а броят им нараства с около 7% спрямо съответния период на предходната година“, подчерта той.

Икономическият заместник-министър посочи, че иновациите и степента на интеграция на дигиталните технологии в производствените процеси стават все по-определящи за конкурентоспособността на предприятията. Борисов допълни, че от изключителна важност е да се идентифицират всички връзки между дигиталната и традиционната индустрия, защото именно те са основата на дигиталната трансформация на икономиката и са ключов макроикономически фактор за по-бързото развитие и конкурентоспособност на страната ни.

По думите му развитието и приложението на блокчейн и клауд технологиите в икономиката са един от примерите за това, които ще променят обществото. „Очаква се те да окажат въздействие върху цифровите услуги и да променят из основи бизнес моделите в широк кръг от области, като например здравеопазването, застраховането, финансите и други", завърши той.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички