18 кораба с тръби за "Южен поток" пристигат във Варна


18 кораба с тръби за "Южен поток" пристигат във Варна
Снимка: БГНЕС

3025

Общо 18 кораба с тръби за „Южен поток” се очакват във Варна до края на месец септември. Целият транзитен товар за Русия според стария сключен договор трябва да е 230 000 тона за пристанище Варна-Изток и Запад. В момента тръбите пристигат от производителя в Германия, минават през Шотландия за циментово покритие и пристигат с големи кораби във Варна.

В Бургас също се разтоварват тръби по договора за "Южен поток". Според официалната информация компанията "Саут Стрийм Транспорт" започва оптимизация на складовите си площи за съхранение на газовите тръби в двете български морски пристанища.

"До две седмици и след първата жътва на ечемика ще стартира и масовият износ на зърно от пристанище Варна. При добрата реколта, която се очаква и тази година, прогнозите за експорт през порта са за 3-4 млн.тона. От началото на годината са изнесени близо 1млн.тона . Всъщност през последните години няма типична кампания, а експортът върви постоянно", коментират за "Труд " от "Пристанище Варна "ЕАД.

Причината за липса на кампанийност е, че големите зърнопроизводители и търговци вече имат изградена добра база за съхранение, проучват международните пазари и цени и тогава сключват сделки. В пристанище Варна -Изток, където обичайно върви износът, има нов модерен кантар за камионите, който улеснява бързото претегляне на товарите още с пристигането им, без да обикалят цялата зона на кея.

В момента се товари кораб с царевица от миналогодишната реколта за Ливан, както и 30 т ечемик за Египет. На порта е създадена добра организация за предстоящия износ. Има технологичен капацитет за товарене на 35 000 т в денонощието, които обикновено се правят в пика. Опашките и задръстванията на пътя с чакащи камиони е заради лошо и влажно време, когато зърното не може да се товари, или корабът заради вятър и затворено пристанище остане на рейд , обясниха още от порта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички