2 страни остават в надпреварата за завода на Volkswagen

2 страни остават в надпреварата за завода на Volkswagen
Източник: Volkswagen AG

Надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа навлиза в решителен етап, а автомобилният гигант ще избира между две държави за новата си фабрика. Това разкрива изпълнителният директор на Skoda Бернхард Майер пред специализираното издание Automotive News Europe.

Германският концерн първоначално проучваше 4 страни от региона - България, Сърбия, Турция и Румъния за бъдещата си ключова инвестиция, която да му позволи да увеличи производството на една от най-добре продаваните си марки. Volkswagen е свел този избор до 2 варианта, посочва Майер, но без да споменава конкретни имена.

„Доколкото знам се борят Бойко (Борисов), Ердоган, (Ливиу) Драгня. Всички сме приятели, но това е борба, борба за Сърбия. На този ден, ако това се случи, ще си сваля очилата, ще заплача и ще кажа – свърших си работата“, заяви сръбския президент Александър Вучич пред сръбска телевизия.

Вучич е поискал да му осигурят директен контакт с германската компания, тъй като е наясно с огромните ползи от изграждането на подобно производство в страната му.

Идването на Volkswagen би променило всичко в Сърбия, заяви президентът и припомни, че това е най-голямата автомобилна компания в света, като само в Европа има 18 000 работници. По думите му Украйна също е част от надпреварата за новата фабрика.

Мечтаният от балканските държави завод ще може да произвежда 350 000 коли годишно и тpябвa дa започне да функционира в ĸpaя нa 2022 г. или нaчaлoтo нa 2023 г. Той най-вероятно ще произвежда SUV моделите Skoda Karoq и Seat Ateca.

Новата фабрика ще е с размерите и капацитета на тази в чешкия град Квасини, която в момента произвежда двата модела. Тяхното място в Чехия в бъдеще ще заемат по-скъпи модели като Volkswagen Passat, който в момента се сглобява в Германия.

Поради големия интерес и силни продажби, Skoda има нужда от допълнителни производствени мощности. Компанията е затрупана от поръчки и би продала със 100 000 коли повече през изминалата 2018 г., ако разполагаше с по-голям производствен капацитет, разкрива Майер.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.