20 000 дка площ ще бъде залесена

20 000 дка площ ще бъде залесена
Източник: Wikipedia

20 хиляди декара площ ще бъде залесена през тази година. Това каза инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите по повод инициативата „Седмица на гората“, която стартира днес в Габрово.

По думите му от тези площи 15 хил. декара са държавни горски територии, като има голяма вероятност през следващите години залесяването да достигне около 100 хил. декара годишно.

„Следващите няколко години предстои сериозно увеличение на залесяването в България, заради освободените площи, които се получиха заради короядите, заради климатичните проблеми, които имаше през последните няколко години и от пожарите. Преди десетина дни проведохме първото заседание на възобновения Национален съвет по горите и там се взе решение да се изготви 5-годишна програма за залесяване. За всички тези освободени площи и такива, които пустеят от държавния поземлен фонд“, обясни той пред "Фокус".

Инж. Григор Гогов добави, че инициативата „Седмица на гората“ се осъществява за 94-ти път у нас, като най-мащабни залесявания предстоят в района на Кресна.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.