20 млн. лева са предвидени за снегопочистване в София


20 млн. лева са предвидени за снегопочистване в София
Снимка: БГНЕС

2301

Предвиждаме 20 млн. лева за снегопочистване на столицата през този зимен сезон - 15 млн. лева за градската част и 5 млн. лева за общинските пътища. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на базата на фирма „Заубермахер“, която е ангажирана със снегопочистването на столицата, предаде „Фокус“.

Тя уточни, че от понеделник са започнали проверките от Столичния инспекторат на готовността на снегопочистващите фирми за зимния сезон и вече са проверени няколко. „Последната обществена поръчка, която направихме, беше Зелена обществена поръчка, свързана с нашите усилия за по-чист въздух в София. И заложихме максималните изисквания за техниката от гледна точка на екологични стандарти. Всички нови камиони са Евро 6 и да се надяваме, че и частният бизнес ще взима пример от нас, когато се купува нова техника, тя да бъде с висок екологичен стандарт“, обясни Фандъкова.

По думите ѝ проверките до този момент показват налична техника, която отговаря на всички договори и изисквания, като има налични и предостатъчно соли. „Оттук нататък остава организацията на работата. Контролът е изключително сериозен, всички камиони са снабдени с датчици, имаме изградена GPS система и наблюдаваме в реално време камионите – не само движението им, но и това дали греблото е спуснато и работи. Имаме 68 местостоянки на територията на цялата Столична община. Фирмите имат ангажимента да преценяват кога трябва да започнат работа, разбира се, съгласувано със Столичния инспекторат“, каза още тя и обясни, че санкциите за неизпълнение на договорите са изключително сериозни. „При над 5% неизпълнение на дадена зона не се признава работата и не се заплаща нищо от вече почистеното. Освен това сутрин до 7.30 часа спирките трябва да са почистени и ако една не е, санкциите са 2 хил. лв. Фирмите знаят това, така че се надявам да са си направили сметката и да успеем да се справим. Колегите от инспектората са на линия да контролират и да са безкомпромисни, ако някой не си върши работата“, каза Фандъкова.

По данни на Столична община през зимния сезон 2016-2017 г. фирмите изпълнители са санкционирани 2 571 000 лв. за некачествено почистване на територията на столицата.

Фандъкова уточни още, че 237 е предвиденият минимален брой на снегорините за всичките зони. „Това е минималният брой, но при нужда фирмите имат ангажимента и готовността да добавят нови. Също така за всеки един район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите“, каза тя и обясни, че тази година заради Българското председателство на Съвета на ЕС снегопочистващата техника ще се отличава не само с българския флаг, но и с европейския.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички