22 март става национален празник?

22 март става национален празник?
Източник: Actualno.com

22 март да стане един от националните празници на България предлага Инициативният общонароден комитет „Асеневци“.

Предложението ще бъде отнесено до Великотърновския общински съвет, след което, ако има съгласие, ще бъде внесено и в Народното събрание. Това съобщи пред журналисти председателят на комитета доц. Марин Павлов.

Идеята е в Деня на старата столица, в който избухва въстанието на братята Асен и Петър, в града да се организират национални чествания.

Защо наричаме петък 13-ти "черен"?

Петък 13-ти, наричан още "черен петък" от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясно...

„Ние считаме, че това е едно важно за българската история събитие, защото ние сами отвоювахме своята свобода, без външна помощ и подкрепа. За нас, а мисля и за всички българи, това е много важна дата. Затова искаме да предложим на ОбС и заедно с тях да го внесем в парламента“, коментира още председателят, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че Комитетът е учредил награда, озаглавена „Мечът на Асеневци“. Призът ще се връчва за заслуги в изпълнението на проектите за позлатяване кубетата на църквата на Царевец, изграждането на паметник на Ивайло във Велико Търново и строежът на покрит мост на река Янтра в старата столица. Отличието ще е придружено и със значка и удостоверение, което ще позволява на носителите да го слагат на всички национални празници.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.