3 града си делят първото място в класацията за най-скъпи места за живеене

3 града си делят първото място в класацията за най-скъпи места за живеене
Източник: iStock/Guliver

Париж, Хонконг и Сингапур са трите най-скъпи града за живеене в света, съобщава Business Insider.

Годишно изследване сравнява цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света.

След горните три, в подреждането следват Цюрих, Женева и Осака.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути.

За пръв път от 30 години на първото място са 3 града с равни показатели. Според експертите от Economist Intelligence Unit (EIU), които правят изследването, това означава, че мегаполисите по света стават все по-еднакви.

"Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване", казва Роксана Славчева. "Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цента на живота се качва от битовите сметки и транспорта", допълва докладчикът.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities, която не е участвала в изготвянето на доклада.

"Градските власти трябва да планират напред в бъдещето, за да могат да осигурят необходимия жилищен фонд и да запазят цените достъпни", казва Брийч.

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове.

Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк. Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих.

Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света.

В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Ниските цени обаче не означават висока покупателна способност на населението, тъй като цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората.

"Цените в Истанбул например спаднаха", казва Гюнеш Канзис от изследователския институт World Resources Institute. "Но разходите на домакинствата се увеличиха и ниските цени не донесоха благоприятен ефект върху живота на хората".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.