3 причини да благодарите на критиците си


3 причини да благодарите на критиците си
Снимка: iStock/Guliver

4864

Коментар на Кен Дън, изпълнителен директор на ReadersLegacy. Текстът е публикуван в Entrepreneur.com

Джобс е бил уволнен, Гейтс беше съден, а Тръмп – низвергнат. Мен самият веднъж ме изгониха от работа, за която получавах по 100 000 долара на месец. Какво е общото между тези примера? Други хора, водени от собствени интереси, навредиха с думите си на четирима бизнес лидери. И въпреки това последвалите обстоятелства доведоха до невероятен успех за въпросните лидери.

Веднъж един мой ментор ми каза: „Най-хубавото нещо в бизнеса са хората. Най-лошото нещо в бизнеса са хората“. Има повече от достатъчно доказателства, че колкото по-нагоре се издигаш, толкова повече критики – от всякакъв вид – привличаш. През годините аз обаче осъзнах, че всички ние имаме 3 важни причини, поради които да благодарим на тези, които ни критикуват. А те са:

Личностното израстване

Критиците ще ви атакуват на професионално и на лично ниво. Това може да е здравословно - то е знак, че в действителност правите нещо значимо. И все пак от критиката боли. Когато сме засегнати обаче, ние можем да трансформираме това чувство в градивна енергия. Подобно на дете, което втори път няма да постави ръката си на горещ котлон, ние се учим да избягваме или подобряваме нещата, които са предизвикали критиката.

Гъвкавост

В кариерата си се сблъскваме с редица изненади и предизвикателства. За да ги преодоляваме, ни е нужна известна доза гъвкавост, както и много устойчивост. Критиката изгражда тези качества у нас. Тя ни прави по-силни и ни подготвя за всичко, което бизнес средата може да ни поднесе.

Прогрес

Успешните предприемачи подлагат на анализ критиките и променят плановете си спрямо тях (стига критиката да е конструктивна, разбира се). Иновациите често се появяват именно след крахове. Върнете се назад в спомените си. Със сигурност ще се сетите за критики, които са ви направили по-успешни и проспериращи. Затова благодарете на хората, които са ви ги поднесли – те са оказали положителен ефект върху кариерата и живота ви.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички