3 причини да се пенсионирате рано


3 причини да се пенсионирате рано
Снимка: iStock

6424

След определена възраст всеки има дни, в които ранното пенсиониране звучи като чудесна идея. В същото време трябва да осигурим финансовия си комфорт за години напред, което предполага задържане на работното място максимално дълго. Все пак излизането в пенсия в първия възможен момент има своите плюсове. Изданието Business Insider посочва три от тях.

Здравето ви зависи от това.

Всяка професия може да има негативно влияние върху организма. Някои са свързани с тежък физически труд, други пък, при които се седи часове наред на бюро, водят до затлъстяване. Стресът е абсолютният бич на нашето време и поражда редица проблеми. Важно е да знаете точно колко дълго можете да вършите работата си, без това да ви навреди. Ако вече усещате тежестта върху здравословното си състояние, време е да помислите за дългосрочна почивка.

Ще можете да преструктурирате живота си.

Много хора просто не желаят да се пенсионират, тъй като чувстват, че губят значимостта и целите си. А и финансовият аспект е много важен. Ранното пенсиониране обаче не означава задължително да се затворите вкъщи и да не правите нищо по цял ден. Можете отново да работите, но нещо по-леко, за по-малко часове на ден. Или пък можете да превърнете някое свое хоби в бизнес. Най-хубавото е, че ще можете да обръщате повече внимание на близките си.

Не се знае колко време ви остава.

Да, не звучи добре, но е факт. Не знаете колко ще продължи пенсионният ви период. Може би си мечтаете, че когато той настъпи, ще пътувате по света. Но ако се пенсионирате късно, просто няма да имате енергията за това. Подредете приоритетите си. Ако сте финансово подсигурени, няма нищо лошо да си дадете повече време за почивка и приятни занимания.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички