3 разлики в подхода на мъжете и жените към работата


3 разлики в подхода на мъжете и жените към работата
Снимка: iStock/Guliver

6762

Повечето качества на даден човек са специфични за него и не зависият от пола му. Има обаче и определени разлики в подхода на мъжете и жените към работата. Анализаторите Барбара Анис и Джон Грей изброяват най-основните сред тях и казват, че по-доброто им разбиране ще доведе и до по-голямо взаимно уважение и по-добро сработване между колегите във всяка компания.

1. Мъжете и жените разбират по различен начин баланса между работа и личен живот.

Жените по правило са по-отзивчиви към различните нужди на компанията, докато мъжете често се фокусират върху една конкретна цел. Така например, ако при даден служител се появи конфликт между работата и личния живот, шефът жена ще е по-склонна да прояви разбиране и готовност за съдействие. Казано по-простичко, представителките на нежния пол ценят повече баланса между работата и личния живот, отколкото мъжете.

2. Жените търсят съгласие, мъжете – бързи решения.

Жените по-често задават въпроси, които помагат за обмяна на идеи и постигане на полезни за всички решения, пишат Анис и Грей. Дамите се стремят към съгласие, проявяват внимание към проблемите на другите и търсят подкрепа. Всичко това, по правило, мъжете не обичат да го правят.

3. Жените и мъжете водят диалог различно.

Мъжете обичат да се съревновават и затова в разговор често се прекъсват един друг, за да изразят позицията си. Докато жените предпочитат да постигнат съгласие, изслушвайки всички гледни точки. И двата стила на общуване са ценни сами по себе си. Жените разглеждат проблема в неговата цялост и се стараят да го осмислят без анализ на детайлите, докато в същото време мъжете се фокусират върху детайлите и се опитват да решат проблема, разделяйки го на части.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички