3 разлики в подхода на мъжете и жените към работата

3 разлики в подхода на мъжете и жените към работата
Източник: iStock/Guliver

Повечето качества на даден човек са специфични за него и не зависият от пола му. Има обаче и определени разлики в подхода на мъжете и жените към работата. Анализаторите Барбара Анис и Джон Грей изброяват най-основните сред тях и казват, че по-доброто им разбиране ще доведе и до по-голямо взаимно уважение и по-добро сработване между колегите във всяка компания.

1. Мъжете и жените разбират по различен начин баланса между работа и личен живот.

Жените по правило са по-отзивчиви към различните нужди на компанията, докато мъжете често се фокусират върху една конкретна цел. Така например, ако при даден служител се появи конфликт между работата и личния живот, шефът жена ще е по-склонна да прояви разбиране и готовност за съдействие. Казано по-простичко, представителките на нежния пол ценят повече баланса между работата и личния живот, отколкото мъжете.

11 теми на разговор, които не са подходящи за офиса

Внимавайте какво говорите на работа, то може да се обърне срещу вас. Определени теми трябва да останат само за своб...

2. Жените търсят съгласие, мъжете – бързи решения.

Жените по-често задават въпроси, които помагат за обмяна на идеи и постигане на полезни за всички решения, пишат Анис и Грей. Дамите се стремят към съгласие, проявяват внимание към проблемите на другите и търсят подкрепа. Всичко това, по правило, мъжете не обичат да го правят.

Ако кажете тези 5 неща на шефа си, може да съсипете кариерата си

На почти всички ни се е случвало в някакъв момент да кажем погрешното нещо на погрешния човек. Обикновено се извиня...

3. Жените и мъжете водят диалог различно.

Мъжете обичат да се съревновават и затова в разговор често се прекъсват един друг, за да изразят позицията си. Докато жените предпочитат да постигнат съгласие, изслушвайки всички гледни точки. И двата стила на общуване са ценни сами по себе си. Жените разглеждат проблема в неговата цялост и се стараят да го осмислят без анализ на детайлите, докато в същото време мъжете се фокусират върху детайлите и се опитват да решат проблема, разделяйки го на части.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.