300 лева помощ за всички деца до четвърти клас


300 лева помощ за всички деца до четвърти клас
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

28642

Всички семейства с деца във втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ от 300 лева в началото на учебната година. Това реши социалната комисия в парламента на второ четене на промени в Закона за семейните помощи за деца. Дадоха по 300 лв. на 100 000 семейства на първокласници и осмокласници

Идеята е на БСП, която се опитва да я прокара от няколко години. В момента еднократната помощ е 300 лв. и се дава на родителите на деца от първи и осми клас, записани в държавно или общинско училище. Отпускат 300 лева за всички първокласници и осмокласници

Помощта се полага на всички първокласници и осмокласници и не зависи от доходите на семейството. Размерът ѝ се определя със Закона за бюджета за съответната година, но не може да е по-малък от досегашния. Повече за помощта, изискванията и начина на кандидатстване, може да научите тук.

Средствата се изплащат на два пъти, като половината се дава след влизане в сила на заповедта за отпускането им, а останалото се превежда в началото на втория срок, но само ако детето продължава да ходи на училище. 16 000 първокласници получават по 300 лв. за раници и тетрадки

Предложението на БСП за финансова помощ за учениците до 4-ти клас е първа стъпка, която няма да натовари излишно бюджета, както би станало, ако започнат да се дават помощи на всички учащи до 8 клас или по-нататък, обясни председателят на социалната комисия Георги Гьоков от левицата.

Ще се дава и на учениците в частни училища

По искане на ГЕРБ помощта ще се дава и децата в частните училища. Те са под 3000 в цялата страна, така че разходът е незначителен. Георги Гьоков възрази, че тези семейства очевидно нямат финансови проблеми, щом децата им са в частни училища. В частни училища учат много деца със специални потребности, обясни му Деница Сачева от ГЕРБ.

По думите на Сачева с включването на децата в частните училища няма да има дискриминация. "Всяко българско дете трябва да получи тази помощ от 300 лева, първи клас е все пак в началото на пътя в училище, осми клас е началото на гимназиалния етап на образование и тогава също има по-високи разходи", аргументира се тя.

Депутати изтъкнаха, че за тази помощ се кандидатства със специален документ, така че родителите могат и да не се възползват от нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще издават ли служебно документи за помощи за деца в първи и осми клас

Кандидатстваме онлайн за помощта от 300 лв. за първокласници и осмокласници

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички