304 животновъди ще получат помощ, за да намалят производството на мляко

304 животновъди ще получат помощ, за да намалят производството на мляко
Източник: Getty Images / Guliver

Държавен фонд "Земеделие" е одобрил заявленията на 304 животновъди за участие в първия транш по мярката за помощ за намаляване на производството на краве мляко, съобщиха от институцията.

След разговори с Европейската комисия са одобрени 5 369 тона краве мляко, с които се очаква производителите да намалят производството си за първия период на схемата.

След края на тримесечния период за реализиране на намалението, който изтича на 31 декември 2016 г., животновъдите трябва да подадат заявление за изплащане на финансовата помощ в срок до 14 февруари 2017 година.

До 13:00 ч на 21 септември българските фермери имаха възможност да заявят участие за първия период на намаление на продукцията, който обхваща месеците октомври, ноември и декември 2016 г.

Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия за предоставяне на 150 млн. евро за производителите от ЕС, които доброволно се ангажират да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца.

С решение на комисията от 8 септември беше определен размер на помощта от 0.14 евро/кг за обема краве мляко, изчислен на базата на разликата в доставените количествата през референтния период и през съответния период на намаление, припомнят от фонда.

За втория период на схемата (месеците ноември и декември 2016 г. и месец януари 2017 г.) заявления ще се приемат до 13:00 часа на 12 октомври 2016 година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.