340 милиона лева за бизнес и граждани при нова Covid вълна


340 милиона лева за бизнес и граждани при нова Covid вълна
Снимка: iStock/Guliver

3247

Резерв от 340 млн. лв. ще осигури финансова подкрепа за търговци, граждани и затворени бизнеси в случай на четвърта вълна на пандемията през есента. Такъв текст е предвиден в разгледания на извънредно заседание на НСТС законопроект за промяна на държавния бюджет за 2021 г.

Идеята е да има финансов ресурс до края на 2021 г., с който да се продължат действащите мерки. Една от тях е схемата "60 на 40", която ще продължи да работи до края на настоящата година, предаде вестник "Монитор".

Заложен е ръст от 3,5 на сто на БВП, средногодишна инфлация от 2% и коефициент на безработица 5,3%. Приходите скачат с 2,1 млрд. лв. – от 47,5 млрд. лв. на 49,6 млрд. лв., а разходите с 1,8 млрд. лв. – от 52,4 млрд. лв. на 54,2 млрд. лв. Парите ще се използват за осигуряването на социални плащания, за подгисуряване на здравната система и бизнеса при по-тежка COVID криза. И все пак, въпреки увеличението на разходите, в дефицита ще има незначителен спад от 0,3 на сто.

По време на заседанието работодатели и синдикати подкрепиха предложените изменения. Пламен Димитров от КНСБ коментира, че предложената актуализация всъщност е чакана от дълго време от работодатели и синдикати, които още през пролетта на миналата година също предложили промяна на заложените параметри.

"Тези 1,8 млрд. лв. допълнителни приходи са изключително важни и много организации чакаха това да се случи. Подкрепяме философията на актуализация, защото тя не орязва други разходи за сметка на тези, които сега се добавят", каза още Димитров. "Всички от пролетта очаквахме актуализация, ценното е, че тя не се случва за сметка на увеличение на дефицита", каза и Радосвет Радев от БСК.

"Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза по подобие на това, което имахме миналата година – ноември и декември. Съответно заложените параметри на инфлация и растеж са съобразени с такъв сценарий", коментира пред медиите служебният министър на финансите Асен Василев.

Идеята на актуализацията е да може новото правителство да се справи, в случай на тежка криза, и да има финансов ресурс, без да е нужно да се предприемат спешни или извънредни мерки за финансите на държавата. Той е категоричен, че допълнителните приходи от 2 млрд. лв. са "напълно реални" и към момента голяма част от тях са вече реализирани.

По време на днешната среща бе направено и предложение за увеличение на квотата за ваучери за храна. Припомняме, че с последния Закон за държавния бюджет размерът за ваучери за храна бе вдигнат от 60 на 80 лв., но в същото време общата квота остана непроменена на ниво от 350 млн. лв. Според Пламен Димитров от КНСБ за това ще бъдат необходими около 40 млн. лв. увеличение, но те няма да са пари от бюджета, а от самите работодатели.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички