35 000 българи са засегнати от грандиозния скандал с Facebook

35 000 българи са засегнати от грандиозния скандал с Facebook
Източник: Getty Images/Guliver

Повече от 35 000 българи са били засегнати от мащабния скандал с манипулирането на данни на потребители на Facebook. Тяхна информация е била събрана неправомерно от консултантската компания Cambridge Analytica. Това са отговорили от Facebook след запитване на БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти по-голям - 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология." казаха от Facebook. "Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани."

Facebook вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.

От компанията са заявили, че 97,2% от инсталиралите приложението вероятно са били от Съединените щати. 81,6% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, са били в САЩ.

Междувременно Facebook понесе още един удар, след като стана ясно, че Стив Возняк - съосновател на Apple, който след това започна работа в социалната мрежа, напуска компанията. Той взел решението, тъй като не е съгласен с начина, по който се борави с личната информация на потребителите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.