350 000 българи смятат за нормално мъжът да бие жена си


350 000 българи смятат за нормално мъжът да бие жена си
Снимка: iStock/Guliver

4455

На теория българите не одобряват домашното насилие, но 350 000 нашенци все пак смятат, че е нещо нормално мъжът да бие жена си.

Това сочи изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 801 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява надеждност на данните. Сондажът е проведен на 15 и 16 януари.

Според данните обществото ни отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят.

92% от анкетираните не смятат, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни с идеята. Тези седем процента са приблизително равни на над 350 000 души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на „Галъп интернешънъл“. Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а 38% - казват, че най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не, показва още изследването.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Очаквано, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички