38 млрд. паунда загуби грозят британския финансов сектор при "твърд" Brexit


38 млрд. паунда загуби грозят британския финансов сектор при "твърд" Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2441

"Твърд" Brexit - такъв, при който Великобритания няма да има достъп до единния европейски пазар, ще причини на британския финансов сектор загуби в размер на до 38 млрд. паунда, а 75 000 работни места ще изчезнат. Това прогнозира доклад на консултантската компания Oliver White, предаде Reuters. 

Възникват все повече предположения, че секторът, който включва банки за обслужване на клиенти на дребно, компании за управление на активи, застрахователи и инвестиционни банки, ще загуби правата си, след като британското правителство договори излизането на страната от ЕС.

В интерес на всеки е да има положителен изход от преговорите, който да бъде взаимно изгоден за Великобритания и ЕС, да предизвика минимални сътресения в сектора и да бъде от полза за клиентите, отбелязва заместник- председателят на консултантската компания Хектор Сантс.

Докладът е поръчан от основната лоби група на сектора TheCityUK.

Бъдещето на Лондон като европейски финансов център ще бъде основен пункт в преговорите за Brexit, тъй като той е най-големият износен сектор на страната и най-големият източник на приходи от данъци.

Британският финансов сектор генерира между 190 и 205 млрд. паунда приходи всяка година и дава работа на 1.1 млн. души, се отбелязва в доклада. Браншът плаща около 60 до 67 млрд. паунда данъци.

В доклада са разгледани два сценария на Brexit.

При по-лошия сценарий, когато международните банки изгубят достъпа си до единния пазар или в случай на т. нар. "твърд" Brexit, приходите ще намалеят с между 32 и 38 млрд. паунда, а между 65 хил. и 75 хил. работни места ще бъдат закрити.

Ако Великобритания запази достъпа си до Европейската икономическа зона при подобни на сегашните условия, тогава може да бъдат закрити 4 хил. работни места, а приходите да спаднат с 2 млрд. паунда.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички