3D принтер печата човешки кости, уши, мускули


3D принтер печата човешки кости, уши, мускули
Снимка:

8432

Американски биоинженери създадоха и изпитаха успешно своеобразен 3D биопринтер, който позволява да се печатат пълноценни копия на отделни кости на тялото, ръце, уши и хрущяли с помощта на стволови клетки и специални полимерни шаблони. Това пише сп. Nature Biotechnology, цитирано от Actualno.com.

"Тази техника за печат на тъкани и органи се явява важна и много сериозна крачка по пътя към създаването на технология, позволяваща да се изработват органи, "резервни части" за нашите пациенти. Сега имаме възможност да печатаме пълноценни човешки органи, съхраняващи стабилност. В бъдеще тази технология ще ни помогне да "печатаме" тъкани и органи, годни за имплантиране", казва Антъни Атала от Института за регенеративна медицина в Уейк Форест (САЩ).

Атала и колегите му отбелязват, че едно от главните препятствия пред отглеждането на органи от стволови клетки е това, че техният "печат" е възможен само на тънък слой. Според учените, когато дебелината на "палачинката" от стволови клетки е повече от 200 микрометра, тъканта започва да загива, тъй като хранителните вещества и кислородът не могат да проникнат на такава дълбочина без наличието на кръвоносни съдове.

Авторите на статията решили този проблем със създаването на специален полимер. Това позволило на клетките на бъдещите кости, мускули и хрущяли да растат във фактически неограничени мащаби, без да изпитват проблеми с достъпа към храна и кислород

След като органът е "напечатан", учените го поставят в организма на мишка или дори човек, където той постепенно се сдобива с кръвоносни съдове, а полимерът постепенно се разлага, като им отстъпва място. В крайна сметка на мястото на заготовката възниква пълноценен орган с необходимата триизмерна форма и всички видове тъкани.

Като демонстрация биолозите отгледали кост на долна челюст на човек с използването на стволови клетки, а също "напечатали" пълноценна раковина на ухо. Двата органа били поставени в тялото на гризач и успешно се покрили с кръвоносни съдове.

Технологията все още не е съвсем готова за медицинско използване – тепърва предстои да се провери в клинични изпитания, но Атала и колегите му са сигурни, че ще успеят бързо да я въведат в медицинската практика.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички