3D принтер печата човешки кости, уши, мускули

3D принтер печата човешки кости, уши, мускули

Американски биоинженери създадоха и изпитаха успешно своеобразен 3D биопринтер, който позволява да се печатат пълноценни копия на отделни кости на тялото, ръце, уши и хрущяли с помощта на стволови клетки и специални полимерни шаблони. Това пише сп. Nature Biotechnology, цитирано от Actualno.com.

"Тази техника за печат на тъкани и органи се явява важна и много сериозна крачка по пътя към създаването на технология, позволяваща да се изработват органи, "резервни части" за нашите пациенти. Сега имаме възможност да печатаме пълноценни човешки органи, съхраняващи стабилност. В бъдеще тази технология ще ни помогне да "печатаме" тъкани и органи, годни за имплантиране", казва Антъни Атала от Института за регенеративна медицина в Уейк Форест (САЩ).

Атала и колегите му отбелязват, че едно от главните препятствия пред отглеждането на органи от стволови клетки е това, че техният "печат" е възможен само на тънък слой. Според учените, когато дебелината на "палачинката" от стволови клетки е повече от 200 микрометра, тъканта започва да загива, тъй като хранителните вещества и кислородът не могат да проникнат на такава дълбочина без наличието на кръвоносни съдове.

Авторите на статията решили този проблем със създаването на специален полимер. Това позволило на клетките на бъдещите кости, мускули и хрущяли да растат във фактически неограничени мащаби, без да изпитват проблеми с достъпа към храна и кислород

След като органът е "напечатан", учените го поставят в организма на мишка или дори човек, където той постепенно се сдобива с кръвоносни съдове, а полимерът постепенно се разлага, като им отстъпва място. В крайна сметка на мястото на заготовката възниква пълноценен орган с необходимата триизмерна форма и всички видове тъкани.

Като демонстрация биолозите отгледали кост на долна челюст на човек с използването на стволови клетки, а също "напечатали" пълноценна раковина на ухо. Двата органа били поставени в тялото на гризач и успешно се покрили с кръвоносни съдове.

Технологията все още не е съвсем готова за медицинско използване – тепърва предстои да се провери в клинични изпитания, но Атала и колегите му са сигурни, че ще успеят бързо да я въведат в медицинската практика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 18

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.