4 мита за технологията Bluetooth


4 мита за технологията Bluetooth
Снимка: Pixabay

8624

Bluetooth продължава да бъде предпочитаната технология за безжично сдвояване на устройства. Макар през годините тя доста да се усъвършенства, потребителите все още вярват в някои митове, които съсипват имиджа ѝ. От MakeUseOf разкриват кои са те. 

Мит 1: Bluetooth бързо изтощава батерията

При старите модели смартфони това беше неоспорим факт, но днес можем да забравим за този проблем. С новите Bluetooth стандарти, появили се с версия 4 и по-новите версии, вече има Low Energy (LE) модули. LE модулите използват различни технологии за търсене на Bluetooth устройства в близост до вас, без да изискват същото количество енергия, както по-ранните версии на Bluetooth. Освен това, след като е била установена връзката, LE устройството не използва значителна мощност, когато данните не се прехвърлят.

Мит 2: Bluetooth технологията е опасна за здравето ни

Към момента няма консенсус по въпроса дали радиацията от мобилните джаджи е вредна за нашето здраве. Едно обаче е ясно - използването на Bluetooth слушалка за водене на разговори ни щади повече от "залепването" на смартфона за ухото ни.

Мит 3: Bluetooth работи само в малки диапазони

Много е възможно вашите Bluetooth слушалки да са с малък обхват. Това обаче не означава че Bluetooth работи само на къси разстояния. Всяко Bluetooth устройство се характеризира с определен клас на работа:

– Bluetooth Class 3 устройства имат обхват от по-малко от 10 meters.

– Bluetooth Class 2 устройства имат обхват от около 10 meters.

– Bluetooth Class 1 устройства имат обхват от около100 meters.

Само Bluetooth Class 1 устройствата разполагат със собствен източник на енергия, като настолни компютри или високоговорители, които изискват електрическа връзка. Повечето смартфони и таблети използват Bluetooth Class 2 или 3.

Мит 4: Bluetooth пречи на Wi-Fi

Подобно на повечето други безжични технологии, Bluetooth също използва радио честота 2.4 GHz за изпращане и получаване на данни. Това е същата честота, използвана от вашата Wi-Fi мрежа и от микровълновата ви печка. Така първата мисъл която ни идва на ум е, че стабилността и скоростта на нашата Bluetooth връзка зависи от това, дали има други работещи устройства в близост до нас. Bluetooth използва RF спектър обхващащ 79 честоти, което не означава, че можем да имаме 79 потребители на едно и също място. Всъщност Bluetooth устройството ще прескача между всички/или повечето от тези честоти на общо взето случаен принцип по време на всеки един разговор. Това се случва много пъти в секунда, като се използва техника наречена Adaptive Frequency Hopping (AFH), помагаща за намаляване на смущения идващи от 802,11 Wi-Fi системи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички