4 начина да преодолеете вечното отлагане


4 начина да преодолеете вечното отлагане
Снимка: iStock

3888

Присъщо ли ви е честото отлагане на важни задачи? С времето това може да се превърне в сериозен проблем. Ето кои са най-често срещаните причини за отлагане и как да ги преодолеете според Inc.com.

1. Ако обемът на задачата ви плаши

Всеки път, когато мислите за задачата, вие си представяте огромна планина, която никога няма да може да изкачите.

За да се справите с този проблем трябва да разделите задължението на по-малки части и да започнете да работите върху всяка една от тях поотделно. Това създава инерция и прави работата далеч по-лесна за преглъщане.

2. Ако броят на задачите е твърде голям

Списъкът ви със задачи е толкова дълъг, че изпитвате чувството, че никога няма да ги завършите. Това ви кара да се питате дали смисъл да ги започвате?

Решението е да комбинирате задачите в една обща дейност и да зададете време за нейното изпълнение. Вземете за пример имейла си, който е затрупан с толкова въпроси и искания, че не може дори да си представите как ще се справите с всички тях. Вместо да се тревожите за съобщенията през целия ден, отделете няколко часа, в които да се занимавате само с електронната си поща. Планирайте подобни сесии за цялата работна седмица.

3. Ако някои задачи изглеждат скучни и монотонни

Ако сте творческа личност със силно развито въображение, много вероятно е да отлагате всяка дейност, която не може да ви заинтригува.

За да се справите със скучните задачи, задайте срок за тяхното изпълнение и започнете да се състезавате срещу себе си, за да видите дали може да се справите за по-кратко време. Давайте си награда всеки път, когато победите часовника.

 

4. Ако задачата изглежда толкова важна, че самата идея за неуспех ви стресира

Напълно осъзнавате, че ако се провалите в тази задача може да изгубите работата си или да пропуснете неповторима възможност. Вие избягвате задачата, защото се страхувате да поемете този риск.

Решението на този проблем е да се свършете с някой, на когото имате доверие и да го помолите да прегледа работата ви (ако задачата е писмена), или да ви изслуша (ако тя е устна). Когато представите работата си по дадена задача пред ваш близък човек, който може да ви даде оценка и конструктивна критика, без риск за вашата работа, вие се отърсвате от напрежението, идващо от несигурността във вашите способности и умения.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички