4 неща, които сриват духа на колектива


4 неща, които сриват духа на колектива
Снимка: pixabay.com

4893

Успешната работа в екип е сред най-важните фактори за развитието на дадена компания. За целта обаче е нужен силен колективен дух. Той е нещо повече от емоциите, които служителите изпитват в дадения ден и час - по-скоро е чувството за принадлежност, чувството за цел и гордост от работата, пише Inc.com.

За съжаление има доста неща, които унищожават екипния дух. Ето някои от най-често срещаните:

1. Непоследователността

Последователността е важна, защото дава на хората представа какво да очакват. Дори когато служителите ви не със съгласни с ваше решение, ако сте последователни в действията си, те ще могат да се приспособят към ситуацията.

Например, провеждането на срещи всяка сутрин за анализ на тяхното представяне през отминалия ден може да не се хареса на всички, но това е за предпочитане пред провеждането на произволните събирания, които организирате, когато ви скимне. Това не означава да роботизирате работния процес, а да зададете очаквания, които трябва да бъдат покривани.

2. Оплакването

Що се отнася до критиките и оплакванията, те трябва да бъдат запазени за точно определено време и място. Критиките трябва да бъдат изразявани в позитивна и контролирана среда, защото дори най-малките и незначителни оплаквания могат да окажат сериозно влияние върху духа на вашия екип.

Това не означава да прикривате оплакванията и да се правите, че не съществуват, а да опитате да предотвратите превръщането им в нещо обичайно и дори характерно за вашето работно място.

3. Неясната комуникация

Ефективната комуникация води до по-високи нива на производителност, а неефективната до стрес и неудовлетвореност. Ако често ви се случва да се изразявате неточно и неясно и да имате комуникационни пропуски, може да очаквате значителен спад в мотивацията и ангажираността на вашите служители. За да запазите високия екипен дух, трябва да се стремите към по-открита и искрена комуникация с вашите колеги.

4. Пренебрегването на екипа

Не трябва да забравяте, че когато става въпрос за отборна работа, всеки отделен член на екипа има значение. Една слаба връзка във веригата е достатъчна, за да компрометира усилията на останалите хора от екипа. Затова е важно да отделяте индивидуално внимание на хората, но да възлагате екипни цели и да възнаграждавате служителите си като група. Насърчавайте редовните контакти между служителите, тиймбилдинга и възможностите за извънработно общуване.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички