4 неща, за които да внимавате при онлайн пазаруване


4 неща, за които да внимавате при онлайн пазаруване
Снимка: iStock/Guliver

3655

Само след два дни е т.нар Черен петък - денят, в който редица магазини правят огромни отстъпки. Онлайн търговците също не пропускат възможността да привлекат клиенти с промоции. Когато пазаруваме по интернет обаче, трябва да сме внимателни, за да не станем жертва на измама. Ето кои са 4-те най-важни неща, които трябва да имаме предвид.

1. Нереално изгодни сделки

В интернет има сайтове, които предлагат невероятно изгодни сделки. Ако обаче офертите звучат прекалено хубаво, за да са истина, трябва да ви светне червена лампичка. Много от тези сайтове са фалшиви, така че преди да пазарувате от някой онлайн търговец го проучете внимателно.

2. Не давайте личните си данни

Ясно е, че трябва да дадете адреса си, за да ви доставят продуктите и информация за фактуриране, но не попълвайте всички полета, които не са абсолютно необходими. Ако сайтът изисква от вас да представите твърде много лични данни като номера на вашата банкова сметка или ЕГН-то ви например, изпразнете виртуалната кошница, откажете сделката и отидете да пазарувате другаде.

3. Внимавайте с офертите, които получавате в пощенската си кутия

Много легитимни компании доставят чудесни оферти директно до имейла ви. Онлайн измамниците обаче, се възползват от това и могат да ви пренасочат с фалшиви мейли, които ви подканят да кликнете върху линк или да отворите прикачен файл, а водят към фалшиви сайтове. За да се предпазите, не кликвайте върху линк, а винаги ръчно въвеждайте URL адреса на онлайн магазина, от който искате да пазарувате.

4. Не използвайте обществени Wi-Fi мрежи

Всяка публична Wi-Fi мрежа (като тези, предлагани в кафенетата или библиотеките) носи допълнителни рискове. Ето защо специалистите препоръчват никога да не ги ползвате за да пазарувате онлайн или за да извършвате каквито и да било финансови транзакции.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички