4 от най-мистичните истории за изгубени съкровища


4 от най-мистичните истории за изгубени съкровища
Снимка: iStock/Guliver

9299

Сюжетната линия за изгубеното съкровище присъства в много книги и филми, но тя, разбира се, е вдъхновена от реални събития. Изследователите винаги са били запленени от историите за несметни богатства, изгубени по една или друга причина. Тези 4 мита например все още вълнуват хиляди хора по света.

1. Кехлибарената стая

Оригиналната стая, цялата облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала, била подарък на Петър I от пруския крал Фридрих Вилхелм I. Заради красотата си била наричана "Осмото чудо на света". По време на Втората световна война тя била плячкосана от нацистите, а и местонахождението й било изгубено в хаоса след войната. Съдбата й остава загадка.

2. Ямата с пари на Дъбовия остров

Оук Айлънд в Канада е известен с мистериозната яма, криеща старинно съкровище. В края на XVIII и началото на XIX век в нея е открит каменен надпис, дешифриран като: "40 фута по-надолу погребани лежат 2 милиона паунда". Днес тази сума би била неколкократно по-висока. Най-дълбоките разкопки са достигнали 72 метра. Шестима души са загинали в опит да открият какво е погребано в ямата. Според различни теории съдържанието й включва: съкровището на капитан Кид, съкровището на Черната брада, липсващите бижута на Мария Антоанета, документи на сър Франсис Бейкън и др.

3. Тайният град Паитити

Паитити е легендарният изгубен град на инките, който се намира на изток от Андите, някъде из горите в югоизточната част на Перу, северната част на Боливия или югозападната част на Бразилия. Предполага се, че златното съкровище на инките е скрито там през 1572 г. Когато испанците превземали укреплението във Вилкабамба, градът бил празен - жителите му взели богатствата със себе си и укрили новото си селище в непристъпните гори на Бразилия. През последните 100 години са проведени десетки експедиции в търсене на изгубения град.

4. Съкровището на тамплиерите

Рицарите тамплиери са едни от първите и най-известни религиозни военни ордени в Европа, основан през 1119 г. Той трябвало да поддържа новото кралство Йерусалим срещу мюсюлманските съседи и да защитава християнските поклонници, посещаващи Светите места. С течение на времето орденът придобива огромно влияние и богатства. Съзирайки заплаха в лицето на тамплиерите, Филип IV печели съдействието на Папата, за да се разправи с тях. През 1307 г. той арестува най-влиятелните рицари и разбива съкровищницата им. Тя обаче се оказва празна. Какво представлява съкровището на тамплиерите и къде е скрито остава загадка, която вълнува света вече 7 века.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички