4 полезни трика в Google Translate


4 полезни трика в Google Translate
Снимка: Getty Images/Guliver

12649

Макар преводите с Google Translate да не са винаги перфектни, услугата е доста полезна, особено ако сме в чужда страна, където не говорим езика. А ако искате да се възползвате напълно от функциите ѝ, пробвайте и тези няколко трика, препоръчани от CNET.

1. Запазване на любими думи и фрази

Ако искате определени думи винаги да са ви под ръка, натиснете бутона-звезда, след като сте ги въвели. Те ще се запаметят в списък, който е достъпен с един бутон в дъното на дисплея.

2. Офлайн преводи

Google Translate разполага с функция за офлайн превод, като новата версия на приложението използва и технологията NMT (Neural Machine Translation). За да можем да използваме приложението офлайн, първо трябва предварително да изтеглим пакетите на езиците, които искаме. Това става директно от самото приложение, като се отвори списъкът с налични езици за превод и се натисне бутонът със стрелка надолу до съответния език.

3. Маркиране на текст за превод

С изтеглянето на езиците може да се използва и добавената реалност на приложението. Чрез бутона с фотоапарат се отваря камерата, която разпознава текстовете на табели или документи пред обектива и ги превежда в реално време. Чрез плъзване на пръст върху дисплея и върху избран текст, той може да се маркира. След това се натиска синята стрелка до маркирания текст и той се прехвърля в основния екран на приложението, готов и преведен.

4. Режим за разговори

Google Translate помага и за воденето на разговор с друг човек на различни езици. За целта се натиска микрофонът в началния екран на приложението, след това - червения бутон с микрофон. Това активира режима, който слуша за два езика едновременно и превежда с текст върху дисплея на телефона.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички