4 приложения, които превърнаха създателите си в милиардери

4 приложения, които превърнаха създателите си в милиардери
Източник: Getty Images/Guliver

В последните години мобилните приложения се превърнаха в златна мина. Данни на Forbes сочат, че някои от тях са обезпечили създателите си до живот. Ето кои са младите богаташи в света на апликациите.

1. WhatsApp: Ян Кум и Браян Ектън

Двамата създатели на приложението, което беше купено от Facebook през февруари 2014 г. за 19 млрд. долара, влизат в класацията на Forbes за най-богати хора в света.

По-конкретно, Ян Кум се намира на 140-о място със състояние от 9 млрд. долара, а Браян Ектън заема 269-о място с 5.6 млрд. долара. Преди да създадат WhatsApp, двамата са били служители на Yahoo.

2. Uber: Гарет Кемп, Травис Каланик и Раян Грейвс

Основателите на Uber Гарет Кемп и Травис Каланик заемат 226-о място в класацията благодарение на състоянието си от 6.3 млрд. долара. Но приложението, което осигурява частен транспорт на потребителите си и в момента преминава през деликатна ситуация, превърна в мултимилионер и Раян Грейвс. В момента той ръководи UberEverything, въпреки че също така е бил генерален директор и вицепрезидент на отдел „Глобални операции“ на компанията. Грейвс заема 1290-о място в класацията на Forbes.

3. Snapchat: Боби Мърфи и Еван Шпигел

Snapchat също превърна в мултимилионери двама от създателите си, които поделят 441-о място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 4 млрд. долара - Боби Мърфи и Еван Шпигел.

4. Instagram: Кевин Систром

Кевин Систром, който е съосновател и генерален директор на Instagram, е друг предприемач, който се е превърнал в мултимилионер благодарение на компания, създала мобилно приложение. 33-годишният Систром заема 1678-о място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 1.2 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.