4 приложения, които превърнаха създателите си в милиардери


4 приложения, които превърнаха създателите си в милиардери
Снимка: Getty Images/Guliver

4198

В последните години мобилните приложения се превърнаха в златна мина. Данни на Forbes сочат, че някои от тях са обезпечили създателите си до живот. Ето кои са младите богаташи в света на апликациите.

1. WhatsApp: Ян Кум и Браян Ектън

Двамата създатели на приложението, което беше купено от Facebook през февруари 2014 г. за 19 млрд. долара, влизат в класацията на Forbes за най-богати хора в света.

По-конкретно, Ян Кум се намира на 140-о място със състояние от 9 млрд. долара, а Браян Ектън заема 269-о място с 5.6 млрд. долара. Преди да създадат WhatsApp, двамата са били служители на Yahoo.

2. Uber: Гарет Кемп, Травис Каланик и Раян Грейвс

Основателите на Uber Гарет Кемп и Травис Каланик заемат 226-о място в класацията благодарение на състоянието си от 6.3 млрд. долара. Но приложението, което осигурява частен транспорт на потребителите си и в момента преминава през деликатна ситуация, превърна в мултимилионер и Раян Грейвс. В момента той ръководи UberEverything, въпреки че също така е бил генерален директор и вицепрезидент на отдел „Глобални операции“ на компанията. Грейвс заема 1290-о място в класацията на Forbes.

3. Snapchat: Боби Мърфи и Еван Шпигел

Snapchat също превърна в мултимилионери двама от създателите си, които поделят 441-о място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 4 млрд. долара - Боби Мърфи и Еван Шпигел.

4. Instagram: Кевин Систром

Кевин Систром, който е съосновател и генерален директор на Instagram, е друг предприемач, който се е превърнал в мултимилионер благодарение на компания, създала мобилно приложение. 33-годишният Систром заема 1678-о място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 1.2 млрд. долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички