4 приложения, в които чатовете се криптират


4 приложения, в които чатовете се криптират
Снимка: iStock

5852

Искате да сте сигурни, че никой няма да хакне и проследи комуникацията ви в различни чатове? Тогава използвайте вариантите за целта, предложени от TechRadar. Става дума за приложения, които криптират съобщенията така, че само изпращачът и получателят да могат да ги прочетат.

1. Signal

Приложението е с отворен код, а това означава, че много повече очи следят за стабилността на методите му на криптиране. За да общувате с някой посредством Signal, и двамата трябва да имате инсталирано приложението на телефоните си. Приложението включва и няколко други полезни функции в допълнение към подобрената сигурност, като видеообаждания и изчезващи съобщения, които изчезват след определен период от време. Signal поддържа групови чатове, както и изпращане на файлове и снимки в допълнение към текстовите съобщения.

2. Telegram

Telegram е също толкова уважавано приложение, колкото и Signal, въпреки че то не е с отворен код. Трябва да внимавате, защото криптирането от край до край не е активирано по подразбиране. Telegram ще ви впечатли с функциите си – архивиране на разговори, изчезващи съобщения, групови разговори, видеообаждания, стикери, аудио бележки и дори възможност за основно редактиране на снимки и видео. Само не забравяйте преди да го използвате да проверите дали режимът „Secret“ („Secret mode“) е активиран.

3. WhatsApp

Приложението предлага криптиране от край до край на вашите съобщения. Всъщност то използва протокола на Signal. Освен стандартните текстови разговори, WhatsApp може да обработва видео разговори, групови разговори, споделяне на местоположението и прехвърляне на файлове от различни типове. Можете да пишете на много хора едновременно с функцията Broadcast, да оставите гласови бележки и още много други неща.

4. Facebook Messenger

Facebook Messenger също използва криптиране от край до край, което означава, че съобщенията ви не могат да бъдат прихванати от хакери, поискани от правителството и не могат да бъдат прочетени от персонала на Facebook. Необходимо е обаче да включите функцията Secret Conversation, която ще намерите в опциите за разговор. Съдържанието на съобщенията ви ще е пълна тайна, но Facebook знае с кого разговаряте.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички