4 супер известни символа с неочаквано интересен произход


4 супер известни символа с неочаквано интересен произход
Снимка: iStock/Guliver

24875

Всеки ден се сблъскваме с хиляди знаци и символи. Дори сами използваме много от тях, за да изразим чувствата си. Но чудили ли сте се някога откъде са произлезли? От BrigthSide ни запознават с историята на някои от най-известните символи в света.

Символът &


Идва от латинския съюз „et”, който означава „и“. Символът бил създаден в Древен Рим от Тирон – личният секретар на Цицерон. През живота си Тирон измислил цяла система от съкращения и символи. Самият знак се получил чрез сливането на буквите “e”и „t”.

Символът „сърце“


Всички знаем, че реалната форма на сърцето няма нищо общо с тази, която виждаме по картички и рисунки. Има няколко теории за това защо точно този символ се използва за любов. Според една от тях е защото наподобява женствени форми, според друга – защото когато лебедите приближат глави се получава тази форма, а точни тези птици са символи на любов и отдаденост. Трета теория защитава твърдението, че сърцето наподобява бръшляново листо, а бръшлянът често бил рисуван от древните гърци по вазите с образ на Дионис – бог-покровител на виното, но и на страстта.

Символът на Bluetooth


През X в.след Христа Дания била управлява от крал Харалд Блатанд, останал в историята с това, че успял да обедини датските племена в единна държава. Той често бил наричат „синия зъб“ (на английски - „blue tooth”), тъй като обичал боровинки и поне един от зъбите му се бил оцветил в синьо.

Идеята на технологията Bluetooth е да свързва много устройства в единна мрежа. Символът ѝ представлява комбинация от две скандинавски руни, които са аналози на латинските букви H и B – инициалите на Харалд Блатанд.

Символът на медицината


Той представлява жезъл с крила и две змии. Не много хора знаят обаче, че бил въведен по грешка.

Според легендата гръцкият бог Хермер имал магически жезъл, чиято сила била да прекратява спорове и да сдобрява скараните, но нямал нищо общо с медицината. Преди много години обаче американски военни лекари объркали жезъла на Хермес със символа на друг гръцки бог – Асклепий, бог на медицината. Асклепий имал нещо като прът с крила и само една змия. В крайна сметка, след намесата на различни хора, се получил символът, който се използва и до днес.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички