4-те най-подходящи града за каране на колело

4-те най-подходящи града за каране на колело
Източник: iStock/Guliver

Чудесно е да се придвижваш в града с колело, но за съжаление не всички населени места предлагат подходящи условия за това. Консултантската компания Copenhagenize Design Company, базирана в Копенхаген и Брюксел, съставя индекс на най-добрите градове за каране на велосипед в света. Тя оценила 122 града с население над 600 000 души. Ето кои са на челните места.

4. Страсбург, Франция

Страсбург има над 480 км велоалеи, показва индексът на Copenhagenize. Освен това Страсбург има система за споделяне на колела, наречена Vélhop, която позволява наемане за по-дълъг срок.

3. Утрехт, Нидерландия

Утрехт беше на трето място в индекса на Copenhagenize и през 2013 г. Градът изгражда най-големия подземен велосипеден парк в света.

Проектът на стойност 48 млн. долара ще бъде завършен през 2018 г. Когато това се случи, в него ще се побират 12 500 велосипеда.

2. Амстердам, Нидерландия

Забелязва се засиленото присъствие на холандски градове в класацията. Според Амстердамския съюз на колоездачите в страната има 18 милиона колела. В Амстердам броят на велосипедите надхвърля броя на хората.

1. Копенхаген, Дания

Не е изненадващо, че Копенхаген е поставен на първо място, особено сега, когато в града има повече колела, отколкото автомобили.

Според индекса на Copenhagenize за 2015 г. градът продължава да инвестира усилено във велосипедната си инфраструктура, особено в мостове, предназначени само за колела.

Датската столица дори опитва да използва времето за пътуване с колело като база за светофарите си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.