4 въпроса, които да си зададете, ако сте допуснали грешка на работа


4 въпроса, които да си зададете, ако сте допуснали грешка на работа
Снимка: Thinkstock / Guliver

5804

Колкото и способни да сте, все някога ще се случи да сгрешите. Това, разбира се, е неприятно, но не трябва да допускате да ви сломи психически. Провалът е вид опит, който може да ви бъде полезен в бъдеще. За целта обаче първо трябва да си зададете тези въпроси, съветва Inc.com.

1. Какво стана?

Знаете, че сте сгафили. Преди да предприемете нужните действия, за да запазите репутацията си, трябва да разберете какво точно се е случило.

Да не би да сте получили грешки указания или инструкции? Може би сте станали жертва на технически проблем? В коя част на веригата е проблема? Намирането на корена на вашата грешка, преди да започнете работа по закърпването на ситуацията, ще ви помогне да адресирате истинските проблеми и да си върнете контрол върху събитията възможно най-бързо.

2. Как да поправя ситуацията?

Най-добрият подход е преглътнете гордостта си и да поемете отговорност за грешката, вместо да се опитвате да я "замитате под килима" с надеждата, че никой няма да забележи.

Необходимо ли да държите вашия шеф или колеги в течение с развитието по проблема? Трябва ли да прекъснете процеса по коригиране на грешката, ако не разполагате с пълната картина? Трябва ли незабавно да направите корекции? Определете какво следва да се направи и започнете работа.

3. Трябва ли да се извиня?

Това е парчето от пъзела, което често остава пренебрегнато. Поправянето на грешката е от първостепенно значение, но в края на краищата, то не може да замести сърдечното извинение.

Всички хора правят грешки. Ако вашият пропуск е довел до наистина негативни последици или е създал сериозна пречка за плановете на някой друг, трябва да сте достатъчно смирени, така че не просто да поправите грешката си, но и да се извините за нея.

4. Как да предотвратя същото нещо в бъдеще?

Може би тази грешка илюстрира неясна или объркваща част от работния процес, която трябва да бъде премахната или променена. Или пък може би става въпрос за нещо толкова елементарно, колкото оставянето на бележка върху монитора на компютъра, която да ви напомни за важна среща.

Разберете какво може да направите, за да предотвратите допускането на същата грешка в бъдеще. Една грешка може да бъде простена, но ако продължавате да правите многократно, нещата изглеждат по съвсем различен начин.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички