40% от автобусите у нас имат колани, скоро ще сложат на всички


40% от автобусите у нас имат колани, скоро ще сложат на всички
Снимка:

4309

По закон не във всеки автобус трябва да има колани, но ако има, пътникът трябва да си го сложи. По европейска директива, всеки произведен след 2007 година автобус трябва да има колан. Сега транспортното министерство има идея да бъдат сложени колани на всички автобуси. Това заяви депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по транспорта Станислав Иванов.

Същевременно народният транспорт от БСП Георги Свиленски поиска да има "верни сигнали към обществото" – коланите са задължителни, каза той, като поиска да не се уточнява, че където няма колани, ясно – не се поставят. Свиленски се усъмни и, че е възможно да бъдат сложени колани на автобусите, в които няма такива – защото това значело да се върнат превозните средства на производителите и да трябва да минат тестове в лаборатории в чужбина. Няма как да стане, смята депутатът от БСП.

Около 40% от автобусите в България са оборудвани с колани т.е. произведени след 2007 година, каза Иванов пред Нова телевизия и уточни, че в градския транспорт няма как да се слагат колани. Според него няма нужда от закон, а от наредба и такава ще бъде направена. Иванов е сигурен, че съвсем скоро положението с коланите ще се платят.

По отношение на наличието на колани беше изказана и друга теза – застрахователите да отчетат наличието на колани и съответно застраховките да са по-скъпи за тези автобуси, където няма колани.

Дали ще има контрол, зависи от изпълнителната власт, подчерта Свиленски. Престанете с тази изпълнителна власт, опонира веднага Иванов. И двамата обаче не успяха да обяснят кой осъществява контрола, след като глобата за несложен колан е 50 лева. На въпрос колко глобени пътници има, отговорът беше – задайте въпроса колко проверени рейсове има. В крайна сметка и двамата депутати признаха, че не разполагат със статистика колко глобени пътници и шофьори има за несложени колани. Иванов пък даде предложение – шофьорът спира и не тръгва, докато пътник без колан не го сложи.

Не не са глобявани достатъчно – никога не са глобявани пътниците, затова реагират с насмешка дали си слагат коланите, заключи Свиленски.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички