40% от колите в България са на над 20 години


40% от колите в България са на над 20 години
Снимка: БГНЕС

3096

Страната ни продължава да бъде гробище за стари автомобили в Европа. Това заяви Борислав Цаков, председател на сдружение "Прес Авто Клуб - България". Той представи конкурса "Автомобил на годината", който се провежда за 20-ти пореден път, предаде БГНЕС.

През 2016 г. две трети от всички леки коли в страната ни са над 15 години. През 2016 г. броят на регистрираните автомобили е 3.14 млн. - 40% от тях са коли на над 20 години, едва 14% от колите са на възраст до 10 години, а до 5 години са едва 4.4%.

Държавата не подпомага модерната тенденция за въвеждане на екоавтомобили - хибриди или електромобили - няма данъчни облекчения или субсидии за възстановяване на част от стойността на електромобилите. У нас през 2016 г. са регистрирани 2474 хибридни автомобила и 274 електромобила, коментира и Иван Пенчев от сдружението.

Освен това според него страната ни е една от малкото, при които данъците за стар автомобил са по-ниски отколкото за нов автомобил.

В рамките на първия етап от конкурса "Автомобил на годината" се избират по пет автомобила от категория. Номинирании са над 60 автомобила. Критериите за оценка на автомобилите са задвижване, цена спрямо качество и предлагане, дизайн, вътрешното пространство и багажното пространство.

В категорията леки автомобили финалистите са - Citroen C3, Mercedes E, Renault Megane, Suzuki Baleno, Volvo S90.

При многофункционалните автомобили финалистите са - Citroen Jumpy, Great Wall Steed 6, Nissan Navara, Peugeot Expert, Toyota Hilux.

От crossover автомобилите финалисти са - Ford Edge, Jaguar F-Pace, Peugeot 3008, Seat Ateca, Skoda Kodiaq.

От екоавтомобилите водещата марка е BMW, от премиум автомобилите марката е Jaguar, а от градските автомобили водещите три са Audi Q2, Citroen C3, Hyundai i20 Active.

Сред новите автомобили у нас водещите марки са Dacia, Renault, Toyota. От тези, които са втора ръка водещите три марки са Volkswagen, Opel, Mercedes.

Мирослав Николов от сдружението заяви, че номинираните участници тази година са най-много, откакто конкурсът съществува. Журито е от 40 души от автоклуба. Церемонията ще се проведе на 19 януари.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички