4,5 млн. лева трябва да бъдат върнати от нарушители с къщи за гости


4,5 млн. лева трябва да бъдат върнати от нарушители с къщи за гости
Снимка: БГНЕС

3605

"Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела." Това каза министърът на земеделието Десислава Танева във връзка с откритите нарушения при къщите за гости и допълни, че изискуемата сума от установените нарушения ще е 4,5 милиона лева.

"Проверени са всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг", обясни още Танева.

В някои къщи са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, поясни Танева.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград Костадин Коев, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството.

Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня. Къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също е сред проверените. Установено е, че тя не функционира като къща за гости.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще трябва да върнат парите.

Относно огнищата на чума при животните министър Танева заяви, че "проблемът е изключително сериозен. Очакваме адекватни реакции за чумата по животните, от всички, които живеят в заразените зони. Трябва да има обществена отговорност. Всеки потенциално в районите може да стане разпространител на заразата. Вчера хванахме коли със 170 кг месо от заразените зони. Ще има обезщетения за стопаните."

Министър обърна внимание на това, че репортерите, които взимат интервюта от стопаните стават разпространители на заразата, като влизат в стопанските дворове.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички