46% от хората пишат на смартфона си, докато шофират


46% от хората пишат на смартфона си, докато шофират
Снимка: Motorola

4159

През декември 2017 г. се проведе проучване на Motorola, осъществено на територията на 4 континента в едни от най-горещите точки за технологиите в момента – Бразилия, Индия, САЩ и Франция. Проучването е глобално и в него са ангажирани изследователи от най-високо професионално ниво в световен мащаб, а зад анализа му застава брилянтният ум и гуру в науката за изучаване на щастието и световен TED Speaker - д-р Нанси Еткоф от Харвардския университет.

Обработените преди дни резултати показват, че 80% от активното население на възраст между 21 и 37 години предпочита да дискутира неудобни теми писмено, отколкото да разговаря със събеседника си лице в лице. 76% от запитаните респонденти от младото поколение (16-20 години) признават, че изпитват паника, ако помислят, че са загубили телефона си. Междувременно повече от половината от анкетираните в тази възрастова група (56%) споделят, че половинките им са ревнували от техния смартфон. Почти всеки втори родител пък признава, че дава мобилния си телефон на детето си, за да си играе с него. 53% от младото поколение определят мобилния си телефон като техен най-добър приятел, а 19% го посочват за своя сродна душа. 57% от респондентите на възраст между 38 и 53 години заявяват, че държат телефоните си на нощното шкафче, а 28% проверят известията си, когато се събудят през нощта. 46% от потребителите на възраст между 21 и 37 години признават, че пишат на телефоните си, докато шофират, а при тези на възраст между 38 и 53 години процентът е 32%. 33% от всички анкетирани признават, че проверяват повече от 20 пъти на ден телефона си за нови известия. Повече от 6 часа общо на ден прекарват потребителите със своя смартфон, но едва 7% от всички запитани използват мобилното си устройство, за да четат книги.

“Motorola е марката, създател на мобилните телефони и като такава е задължена не да следва тенденциите, а да ги задава. Да е инициатор, а не наблюдател. Да е водач, а не последовател. Ето защо това проучване не е самоцелна инициатива, а научна база, на която са разработени и ще бъдат разработвани конкретни решения. Ние сме единствените на пазара, които излизаме с реални и работещи инструменти, които да подобрят баланса на хората между живота и смартфона - необходимост, която самите потребители признават, че изпитват” казва Владислав Иванов, General Manager на Motorola за Югоизточна Европа.

Част от тези решения са вече достъпни и на нашия пазар. Като например приложението Space, насочено към потребители, проявяващи признаци на поведение от т.нар. тип „заешка дупка“, при което се наблюдава “потъване” в смартфона и прескачане от приложение в приложение. Space е съвместна разработка на Motorola с 6 топ университета, сред които и Оксфорд.

Модулната екосистема е второто решение, което американският бранд предлага. Motorola е първият в света производител, който реализира модулната концепция на пазара и позволи на потребителите да използват своя смартфон по „споделен начин“– споделяйки екрана си чрез проектор, споделяйки музиката, която слушат чрез тонколонка и още много. По този начин производителят се опитва да социализира използването на устройствата.

Третата препоръка е свързана с т.нар. Moto Actions - специални функционалности на смартфоните Motorola, които позволяват гласови команди, управление чрез жестове и проверка на известията само с едно докосване, отново с цел да не се „потъва в заешката дупка“. Moto Display пък известява дискретно и позволява контрол на осветеността на екрана.

Всеки потребител може да провери нивото на собствения си баланс, като попълни въпросника, свързан с неговите лични навици при употреба на смартфона, на phonelifebalance.motorola.com. На специално създадената за целта платформа потребителите ще получат и полезни съвети и препоръки, с които да постигнат хармония между реалния свят и този на мобилните технологии.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички