460 болни от морбили в България, 20 от тях - медицински служители


460 болни от морбили в България, 20 от тях - медицински служители
Снимка: iStock/Guliver

5469

460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му случаи на разболели се от морбили медицински лица има из целия свят. „За съжаление, у нас тези, които може да се заразят, са не само работещите по болниците медицински лица, но има и технически персонал, хора които работят по поддръжка, охрана и т.н.“, посочи д-р Кунчев. По думите му това показва, че по-важното е да се сложи ваксина на тези, които заради работата си са наистина най-силно изложени на риск от заразяване. „Това са състава на инфекциозните, на детските, на вътрешните отделения, защото не винаги е възможно заразата от морбили да бъде разпозната още от самото идване, ако не е избило вече типичният обрив, симптомите са грипоподобни - зачервено лице, конюнктивит, хрема и температура. Това може да се срещне много често и при обикновено респираторно заболяване“, посочи още главният държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев отбеляза, че са много малко хората, които искат да работят в здравните инспекции поради непривлекателните условия.

„Ниските заплати, малката възможност за растеж в кариерата и много по-трудно взимане на специалност, защото 1-2 години се налага ходене в големите градове и в различни клиники. Всичко това отказва хората. Действително страдаме от много остър човешки дефицит и този въпрос е поставян не еднократно. За сега няма някакво перманентно решение, което да вкара нова кръв в тази система“, каза д-р Ангел Кунчев.

Според него новата работна ръка е изключително необходима. „Това да няма епидемиолози, микробиолози и хора, които да поставят диагнозата е много страшно за една държава и според мен една от следващите стъпки на Министерството на здравеопазването е да бъде обърнато внимание към общественото здраве, поради необходимостта от поддържане на висока степен на готовност“, каза още той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички