460 болни от морбили в България, 20 от тях - медицински служители

460 болни от морбили в България, 20 от тях - медицински служители
Източник: iStock/Guliver

460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му случаи на разболели се от морбили медицински лица има из целия свят. „За съжаление, у нас тези, които може да се заразят, са не само работещите по болниците медицински лица, но има и технически персонал, хора които работят по поддръжка, охрана и т.н.“, посочи д-р Кунчев. По думите му това показва, че по-важното е да се сложи ваксина на тези, които заради работата си са наистина най-силно изложени на риск от заразяване. „Това са състава на инфекциозните, на детските, на вътрешните отделения, защото не винаги е възможно заразата от морбили да бъде разпозната още от самото идване, ако не е избило вече типичният обрив, симптомите са грипоподобни - зачервено лице, конюнктивит, хрема и температура. Това може да се срещне много често и при обикновено респираторно заболяване“, посочи още главният държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев отбеляза, че са много малко хората, които искат да работят в здравните инспекции поради непривлекателните условия.

„Ниските заплати, малката възможност за растеж в кариерата и много по-трудно взимане на специалност, защото 1-2 години се налага ходене в големите градове и в различни клиники. Всичко това отказва хората. Действително страдаме от много остър човешки дефицит и този въпрос е поставян не еднократно. За сега няма някакво перманентно решение, което да вкара нова кръв в тази система“, каза д-р Ангел Кунчев.

Според него новата работна ръка е изключително необходима. „Това да няма епидемиолози, микробиолози и хора, които да поставят диагнозата е много страшно за една държава и според мен една от следващите стъпки на Министерството на здравеопазването е да бъде обърнато внимание към общественото здраве, поради необходимостта от поддържане на висока степен на готовност“, каза още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.