5-има шефове на известни компании, които взимат по-малка заплата от вас

5-има шефове на известни компании, които взимат по-малка заплата от вас
Източник: Getty Images

Изпълнителните директори на големите технологични компании са сред най-богатите хора в света. Състоянието им е такова, че вече не им се налага да получават заплата. Някои от тях даже предпочитат полагащите им се месечни възнаграждения да отиват да проектите на компанията им. Ето някои техшефове, чиито заплати са съвсем символични.

Джак Дорси

Позиция: главен изпълнителен директор на Twitter и Square

Годишна заплата в Twitter: 0 долара

Годишна заплата в Square: 2.75 долара

Шефът на Twitter и Square не получава висока заплата в нито една от двете компании. Twitter плаща над 68 000 за сигурността и охраната на Дорси, но неговата основна заплата е 0 долара.

В Square той печели по 2.75 долара на година, което се равнява на процента, с който Square таксува търговците за трансакции с кредитни карти през платформата.

Еван Шпигел

Позиция: главен изпълнителен директор на Snap Inc.

Годишна заплата: 1 долар

Шпигел е нов в клуба на ръководителите, които получават заплати от по 1 долар. Неговото заплащане падна от над 500 000 долара до 1 долар след първичното публично предлагане на акции на компанията по-рано през годината.

Лари Пейдж и Сергей Брин

Позиция: главен изпълнителен директор и президент на Alphabet, респективно

Годишна заплата: 1 долар

Съоснователите на Google Пейдж и Брин започнаха да взимат годишни заплати от по 1 долар през 2004, когато компанията стана публична. Сега те продължават официално да получават само по долар на година.

Марк Зукърбърг

Позиция: главен изпълнителен директор на Facebook

Годишна заплата: 1 долар

Зукърбърг за първи път настоя за заплата от 1 долар през 2013 г., което го направи най-ниско платения служител на технологичния гигант. За Зук решението да се откаже от заплата е символично – печеленето на пари не е негов приоритет във Facebook.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.