5 изпитани техники за овладяване на гнева

5 изпитани техники за овладяване на гнева
Източник: iStock/Guliver

Ежедневието ви поднася твърде много ядове? Или просто сте раздразнителни по характер? Избухванията обаче вредят най-много на самите вас, пише Psycology Today. Ето няколко практични техники, с които да държите раздразнението под контрол, когато се наложи.

1. Когато някой или нещо ви ядоса, опитайте се да си представите, че наблюдавате ситуацията отстрани и че това се случва с някой друг. Съсредоточето се върху детайлите – това ще ви помогне да се „охладите“ и да поемете контрол над нещата.

2. Включете скала за оценяване в главата си и оценете степента на вашено раздразнение от 1 до 10. От 1 до 3 – раздразнени сте, но почти всичко е наред. От 4 до 7 – ядосани сте, но можете да се контролирате. 8, 9 или 10 – всеки момент ще избухнете. Какво следва? Нищо. Докато оценявате гнева си, ще смъкнете напрежението до поносими граници.

3. Бройте до 5, преди да кажете нещо, когато се чувствате провокирани. Не давайте веднага изява на гнева и злобата, защото след това ще се наложи да плащате сметката – най-малкото, ще трябва да се извините. Започнете да броите бавно, дишайте дълбоко. Ако гневът не преминава, продължавайте да броите.

4. Вдишайте и издишайте бавно 5–6 пъти и се съсредоточете върху това действие.

5. Преместете тежестта на тялото си върху левия крак, без да го повдигате от пода. Бройте до пет и след това се отпуснете на десния си крак.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.