5 метода, чрез които психолозите се справят със стреса

5 метода, чрез които психолозите се справят със стреса
Източник: Thinkstock/Guliver

Съветите за борба със стреса са десетки, но не всички са особено ефективни. Все пак ако има такива, които заслужават внимание, то са тези, идващи директно от психолозите.

Сайтът Bright Side е разпитал професионални психолози как самите те се справят с напрежението в ежедневието си. Ето някои от техните методи.

1. Стягайте и отпускайте мускулите си.

Има само 2 типа шефове. Ето как да ги различавате

Бизнесите и компаниите минават през различни фази в съществуването си, също като хората. Понякога служителите имат ...

Методът на прогресивната мускулна релаксация, който води началото си от 1920 г. насам, е предпочитан от американския психотерапевт Кевин Чапман. Какво представлява той? Идеята всъщност е наистина простичка - след всяко силно напрежение идва силна релаксация. Стегнете мускулите си за 10 секунди и след това се съсредоточете върху чувството за релаксация в продължение на 20 секунди.

2. Спрете потока на мислите си.

4 неща, които сега ви се струват важни, но след време изобщо няма да ви интересуват

Понякога дотолкова се увличаме в ежедневните си задачи, че забравяме наистина важните неща. И вместо това започваме...

Психологът Мартин Селигман препоръчва лесен и популярен метод, който помага за проясняване на главата. Плеснете с ръце и си кажете: "Стоп! Ще помисля за това по-късно!". Можете също така да носите ластик на китката си и да го докосвате всеки път, когато започнете да мислите за нещо, което не ви е от полза в този момент. Използвайте такива трикове, за да спрете цикъла на мислите и да отложите проблема за известно време. След това опитайте да насочите вниманието си към различни предмети или дейности.

3. Стимулирайте нервите си.

Тони Бернхард предлага необичаен, но ефективен метод, базиран на физиологията. Прокарайте показалеца си по устните. Като докоснете нервите, разположени на повърхността на устните, това стимулира парасимпатиковата нервна система и ви помага да се успокоите.

4. Записвайте всичко, което ви хрумва.

"Мисли, различни ситуации, идеи за статии, взаимоотношения с хора - всичко - пише клиничният психолог Джон Дъфи, автор на книга за възпитанието на тийнейджърите. - Когато си водя бележки, структурирам всичко, което ми хрумва. Това е полезен творчески процес, защото така забравяме за проблемите, мислите ни се изясняват, напрежението намалява. След това виждам нещата от друга гледна точка“.

5. Или реагирайте правилно, или изобщо не реагирайте.

"Ако не мога да променя ситуацията, способна съм да повлияя на реакцията си", казва психологът Сюзън Уитбърн, която не се бори със стреса. Тя просто си повтаря тази специална мантра, когато попадне в стресова ситуация. Положителната реакция на негативната ситуация помага да се избегне стреса и дори да получите известен опит, ако го третирате като предизвикателство.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.