5 мита за успешната кариера

5 мита за успешната кариера
Източник: Thinkstock

Едва ли има човек, който да не си мечтае да се издигне в професионалната си област и да се радва на по-големи финансови възможности и престиж. Там горе, на върха обаче не всичко е "цветя и рози". По отношение на успешната кариера има много клишета, които е време да опровергаем. Сред тях са и следните пет.

Мит № 1: Ще се наложи да се учите на неща, които не ви интересуват

Хората, които обичат това, с което се занимават, максимално реализират своя потенциал и много по-често постигат просперитет. Те не си губят времето с неща, които нямат никакво отношение към техните интереси и призвание.

Мит № 2: Длъжни сте да правите, това, което са правили много други преди вас

Да, можете и да постигнете успех като тръгнете по пътя, проправен от други. Но истинските звезди стават такива, защото сами прокарват пътища. Те търсят и откриват посоки, за които никой друг не се е сещал преди това. Затова, не се страхувайте да нарушавате правилата – пътят към успеха е уникален, както е уникален всеки човек по своята същност.

Мит № 3: Някой друг знае кое е най-добре за вас

Подобно твърдение може да бъде приемливо и то само донякъде за децата, в онзи период от живота им, когато родителите носят цялата отговорност за тяхното благополучие. Но когато говорим за построяване на достойна кариера, вероятността за успех е право пропорционално на количествата действия, които именно вие смятате за правилни. Най-важното тук е да се вслушвате в себе си и да се научите да си сътрудничите със собствената си интуиция.

Мит № 4: Успехът = висока заплата

Това е основен ръководен за много хора. И резултатът често е печален, защото избират неподходящи, скучни, измъчващи духа професии. Е, околните често са готови да обявят някой за напълно смахват, защото е напуснал добре платена служба. Но и често грешат. Джеф Безос създава Amazon след като напуска работа със страхотни пари и игнорира всички предупреждения на своя бос и наставник да не се хвърля в рискови начинания. Безос взе решение, без да мисли за парите, но и парите често отиват при тези, които избират да следват истинското си призвание.

Мит № 5: Трябва по-често да се вслушвате в мнението на другите

Точно обратното – за успешната кариера, често е по-добре да се игнорира чуждото мнение. Дженифър Крокър, психолог от Мичиганския университет провела важно социологически изследване, което доказало: когато вземат важно решение за себе си, основано на мнението на другите, хората страдат. Когато прекалено разчитате и се съобразявате с другите, особено по отношение на професионалното ви развитие, не чакайте траен и устойчив успех – той е невъзможен, докато сте в дилема със самия себе си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.