5 неща, които ще подобрят здравето на мозъка ви

5 неща, които ще подобрят здравето на мозъка ви
Източник: Thinkstock

Мозъкът е най-важната част от тялото ни. Той ни прави това, което сме. Съвременният човек отдава голямо значение на грижите за тялото си, но често забравя, че трябва да полага същите усилия за поддържане на доброто си психично здраве. Ето защо Lifehack съветва да обърнете внимание на тези 5 неща, които ще ви помогнат да поддържате мозъка си здрав за по-дълго време.

1. Внимавайте какво ядете. Основното нещо, което трябва да знаете за мозъка, е, че той е съставен от 60% мазнини. Това означава, че трябва да избягвате храни, които съдържат вредни мазнини и да наблегнете на полезните, някои от които се съдържат в херингата, риба тон, тиквените семки, чиа, орехите, сусама, слънчогледовите семки и др.

2. Увеличете социалните контакти. Една поговорка гласи: „Смехът държи лекаря далеч“. Когато сте с приятели, забавлявате се и се смеете от сърце, мозъкът ви отделя големи количества от „хормона на щастието“ допамин. Изследване в Америка, публикувано в „Американски журнал за обществено здраве“, доказва, че увеличаването на социалните контакти намалява риска от деменция и предотвратява появата на когнитивни увреждания.

3. Учете чужди езици. Ученето на чужди езици е полезно, независимо от възрастта ви. Може би не знаете, но тази дейност забавя появата на Алцхаймер и деменция с близо 5 години, което го прави много по-добър лек от всички медикаменти за превенция на тези болести, които могат да забавят симптомите на болестите само с 6 до 12 месеца.

4. Правете упражнения. Това не е голяма изненада, защото всички знаем, че физическите активности вървят ръка за ръка с психическото здраве. Американският професор по психология Марк Макданиел от Университета в Луизиана препоръчва комбинирането на аеробика с вдигане на тежести (според индивидуалните възможности на всеки, разбира се) като много добър и лесно приложим вариант за спорт в домашни условия.

5. Планирайте бъдещето. Изследване в САЩ показва, че нивата на допамин значително се повишават, докато хората купуват самолетни билети, разглеждат туристически пакети за екскурзии или избират дестинация за следващата си почивка. С две думи, мозъкът ви е щастлив, когато планирате приятни събития в бъдещето. Освен това очакването на нещо хубаво, което предстои да се случи, ви прави по-оптимистични, а така животът е по-хубав.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.