5 неща, които трябва да знаете за огъващите се дисплеи


5 неща, които трябва да знаете за огъващите се дисплеи
Снимка: Getty Images/Guliver

2202

Времето на плоските дисплеи изтична. Те скоро ще бъдат заменени от огъващите се, пише TechRadar. Изданието ни запознава с някои важни неща, които трябва да знаем за новата технология.

1. Огъващ се и извит дисплей не е едно и също нещо

Извитият дисплей на Galaxy S7 Edge е впечатляващ, но той не може да се огъва от потребителя. От години, инженерите търсят начин да създадат екран, който няма да се счупи когато бъде сгънат няколко пъти. Това е огромно предизвикателство, но вече има напредък в тази област. Преди седмици, един от основните доставчици на Apple, Japan Display представи 5,5-инчов екран, който може да се огъва. Дисплеят е с разделителна способност Full HD (1 980х1 080 пиксела, 401ppi), максимална яркост 500 cd/m² и контраст 1500:1. Снабден е с функция за пестене на енергия и може да работи на честоти 60, 30 или 15 Hz. Гъвкавостта е постигната чрез замяна на стъкления слой с пластмасов.

2. Дълготрайността е огромен плюс

Едно от най-големите предимства на огъващите се дисплеи е, че те ще направят джаджите ни по-трайни. Телефоните с огъващи се дисплеи могат да се огъват под въздействието на човека, така счупените екрани ще останат в миналото. За съжаление обаче ще мине известно време, преди нашите телефонни да получат такива дисплеи.

На този етап анализаторите казват, че огъващите се дисплеи ще използват пластмаса, вместо стъкло, но самата пластмаса също не е съвършена, тъй като тя може да се счупи при достатъчно напрежение. Производители като Corning в момента работят върху огъващи се стъкла.

3. Samsung, LG и Apple са сред производителите, решени да използват огъващи се дисплеи за устройствата си

Според слуховете скоро три от най-големите производители на телефони ще представят свои модели телефони с огъващи се дисплеи. Очаква се Samsung да представи Galaxy X със сгъваем дисплей до края на 2017 година. LG също се подготвят да зарадват потребителите със своя версия на тези джаджи, а Apple обмислят дали да използват огъващите се дисплеи на Japan Display за iPhone. Това според повечето анализатори обаче не означава, че ще видим скоро сгъваем iPhone.

4. Потенциални приложения

Най-голямата полза от сгъваемите дисплеи е трайността. Огъващите се екрани ще абсорбират въздействието по-добре от стъклените структури и по този начин ще направят джаджите по-устойчиви.

Освен това благодарение на огъващите се дисплеи, джаджи като смарт часовници и смарт гривни биха прилепвали по-добре към ръцете ни, а телефоните биха станали по-удобни за носене, защото ще могат да се огъват и стават по-компактни. Теоретично, смартчасовниците със сгъваеми дисплеи може да имат по-големи екрани, които да се обвиват около китката за показване на повече информация. Автомобилната индустрия също би могла да се възползва от огъващите се екрани за дигиталните табла пред водачите.

5. Най-големите предизвикателства

Изработването на такива дисплеи е трудна работа, а проектирането на устройство, което човек използва ефективно е още по-трудно. За да се създаде гъвкав продукт, производителите трябва да разберат как да направят различните вътрешни компоненти гъвкави. Батериите са особено трудни за направа по този начин, тъй като сегашната технология изисква батериите да поддържат формата си. При огъване на съвременните батерии може да се получи късо съединение, а при твърде силен натиск на корпуса, може да се взривят.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички