5 неща, с които да се съобразите, когато си купувате мишка


5 неща, с които да се съобразите, когато си купувате мишка
Снимка: iStock/Guliver

3692

Много хора не обръщат кой знае какво внимание на компютърната мишка. В действителност тя е сред най-използваните части от хардуера и затова е важно да изберете най-подходящата за вас. За целта последвайте съветите на MakeUseOf.

1. Мишката трябва да отговаря на нуждите ви.

За повечето потребители стандартната три-бутонова мишка (където въртящото се колело функционира като трети бутон) ще свърши чудесна работа. Но за конкретни нужди трябва да разгледате специално проектирани мишки.

Геймърите трябва винаги да инвестират в специализирана гейминг мишка. Това няма да ви направи по-добър играч, но ще ви улесни,  докато играете, и насладата от играта ще е по-голяма.

Другият основен тип специализирани мишки са мобилните, които са удобни при път. Повечето от тези модели са стандартни дву- или три-бутони и компактни. Повечето са безжични, въпреки че някои използват къси или прибиращи се кабели. Тези модели обикновено са евтини, за да можете лесно да си купите нова, ако загубите своята.

2. Обмислете да заложите на ергономична мишка.

Тези мишки са проектирани така, че да пасват идеално на ръката ви, по естествен начин, намалявайки напрежението в пръстите и китката. Те често имат допълнителни бутони с лесен достъп.

Ако се спрете на такава мишка, трябва да съобразите избора си с индивидуалните си предпочитания. Някои потребители например обичат да държат ръката си максимално изпъната, други предпочитат да е сгъната. Някои предпочитат да използват лявата си ръка, други – дясната. Отделете си време, за да разгледате възможностите.

3. Оптични срещу лазерни мишки.

Двата най-често срещани типа мишки са оптични и лазерни, но те всъщност са вариации на една и съща технология. Основната разлика е, че оптичната мишка използва LED, за да отразява долната повърхност, докато лазерната мишка използва лазер за проследяване на движението.

Поради тази причина можете да използвате оптични мишки само върху плоски и непрозрачни повърхности. Повечето лазерни мишки работят върху по-широка гама от повърхности, включително върху стъкло.

Лазерните мишки са по-чувствителни. Те могат да достигнат по-високи DPI стойности, което означава, че могат да проследяват движенията по-прецизно и да се движат по-бързо по екрана. Това обаче може да доведе до проблем, наречен „ускорение“. Той е кошмар за геймърите и затова много от тях предпочитат стабилността на оптичната мишка пред по-високите DPI стойности на лазерните модели.

4. Мишка срещу тракпад.

Вместо мишка, можете да помислите за самостоятелен тъчпад, подобен на този, който има лаптопа ви. Не е подходящ за игри или редактиране на изображения, но има потребители, които намират този вариант доста интуитивен и удобен.

5. Удобството на безжичните мишки.

Безжичните мишки са толкова добри, колкото и тези с кабел. Ако изберете правилния модел, ще минат години, преди да се наложи да смените батерията. Основното предимство на безжичните мишки е удобството, а Bluetooth е по-добрата технология за безжичните мишки.

Когато си купувате безжична мишка, вие ще трябва да избирате между радиочестотни (FR) и Bluetooth модели. RF мишките са малко по-отзивчиви и са много по-лесни за настройка. Просто включвате USB адаптера от комплекта. Недостатъкът при тях е, че ще се лишите от един свободен USB порт и е невъзможно да се замени адаптера, ако изгубите вашия. Тези мишки са по-податливи на смущения.

От друга страна, Bluetooth моделите са по-удобни. Нямате нужда от USB порт и можете да споделяте една и съща мишка между няколко компютъра. Настройването на Bluetooth мишката изисква няколко допълнителни стъпки и трябва да изчакате да се свърже с компютъра, когато стартира.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички