5 организации създават Българска екосистема за Изкуствен интелект


5 организации създават Българска екосистема за Изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

2632

Пет български организации се договориха за изграждането на Българска екосистема за Изкуствен интелект (БЕИИ). Това са Сдружение “Клъстер Изкуствен Интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, Сдружение “Обединено Дрон Общество”, Сдружение “Биотехнологичен и здравен клъстер” и Сдружение “Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии”. Те сключиха меморандум за сътрудничество за развитие на технологиите за изкуствен интелект (Artificial Intelligence) у нас. 

Споразумението предвижда разработване и популяризиране на политики, стратегии, добри практики и етични кодекси за развитие в областта на изкуствения интелект (ИИ). Организациите ще популяризират съвместно както потенциалните възможности, така и рисковете при интеграцията и експлоатацията на такива технологии. Полицията на Ню Ѝорк уволни куче-робот

Една от целите на новосъздадената екосистема е да се изгради широко разбиране сред обществеността как системите с ИИ и свързаните с тях „умни“ устройства тепърва ще променят нашето ежедневие. Научиха роботи да танцуват (ВИДЕО)

Сред останалите задачи, заложени в меморандума, са насърчаването на сътрудничеството в областта на ИИ между науката и бизнеса, изграждането на международни партньорства, както и създаването на благоприятна среда за производство на продукти и услуги с вграден ИИ. Роботи-герои демонстрират умения на онлайн шоу

Извън територията на България инициативата ще бъде популяризирана под наименованието Bulgarian AI Ecosystem (BAIE). За целта партньорите взаимно ще обменят информация, знания, опит и идеи, както и ще извършват консултации на експертно ниво. Заедно те ще осъществяват активен диалог с държавните институции, академичните среди, бизнеса и широката общественост, представяйки възможностите за безопасна интеграция на изкуствения интелект в социалните и бизнес процеси на страната ни.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички