5 парламентарни вота за 2 години: Колко ни струва това и кои са най-скъпи?


 5 парламентарни вота за 2 години: Колко ни струва това и кои са най-скъпи?
Снимка: iStock

3729

477 милиона лева – толкова струват общо петте парламентарни вота през последните 2 години.

Според план-сметката за подготовката и провеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. одобрените средства са в размер на 87,7 млн. лева.

Дейностите, свързани с изборния процес, които са финансирани включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; купуването и изработването на нужните изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на МС; възнагражденията на членовете на РИК и СИК; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството имаше готовност да осигури допълнително нужните средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г., финансирането на разходите за план-сметката се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена възможност МС да одобрява финансиране за подготовка и произвеждане на избори съгласно Изборния кодекс. Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс.

Изборите на 2 октомври ни струваха още близо 71 млн. лева, като най-голям беше делът на средствата, които МС прехвърли по бюджетите на общините. От тях близо 15 млн. са за заплати на членовете на секционните комисии.

Най-скъпите изборите обаче бяха тези на 14 ноември 2021 г. Тогава двата тура на вота 2 в 1 – за президент и парламент струваха рекордните 123,8 млн. лв.

А до онзи момент най-скъпите избори в историята бяха парламентарните на 4 април 2021 г. Тогава за организацията на вота и купуването на първите 9600 машини за гласуване бяха дадени малко над 110 млн. лв. От тази сума 40 млн. лв. бяха за купуване на устройства. Други малко над 14 млн. бяха заделени за логистиката. Отпечатването на бюлетините и провеждането на разяснителната кампания на ЦИК струваше 8,3 млн. лева. Сметката за работата на МВР беше близо 13 млн. лева, външното ни министерство получи бюджет от 7,7 милиона лева за вота извън страната. Избирателните списъци се изработват от ГРАО. Дирекцията получи 1,4 млн. лева за тях. Междувременно МС задели още пари по някои от перата.

За изборите на 11 юли 2021 г. държавата задели 84 млн. лева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко струваха изборите досега и какво можеше да се купи с тези пари?

Коя партия има най-скъпата предизборна кампания?

Защо европейските избори не интересуват почти никого? 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички