5 причини, поради които не е лошо мечтите да се променят


5 причини, поради които не е лошо мечтите да се променят
Снимка: Thinkstock/Guliver

5511

Не е лесно да осъзнаем, че губим нещо ценно. Още по-трудно е да приемем тази загуба, но нещата в живота се променят. Мечтите са един от фундаментите, които изграждат живота ни. Когато видим, че някое от тези наши съкровени желания започне да избледнява и постепенно да изчезва, това може да е много разочароващо. Както при всяка друга загуба, и тук е нормално преминаването през различни емоции – гняв, отчаяние, отричане, преговори (със самия себе си), депресия (твърде е възможно) и накрая приемане на промяната. При различните хора този период протича с различна продължителност – може да ви отнеме повече време да се примирите, а може и всичко да приключи с едно „мигване на окото“. Но без значение от времетраенето, този период е задължителна част от израстването ни и осъзнаването, че е време да преминем към новата си мечта.

Освен негативни емоции, замяната на една мечта с друга носи и положителни такива, пише Lifehack. Вижте кои са 5-те основни позитивни последици на това да оставите една стара мечта да си отиде мирно и тихо.

1. Свобода: Вие сте се освободили от една мечта, която вече не е съвместима с вашето настояще и единственото, което прави, е да краде от спокойствието на съзнанието ви.

2. Мъдрост: Това ще ви донесе повече мъдрост, отколкото си представяте, защото ще ви помогне да преосмислите кои са приоритетите в живота ви. Всичко, на което сте се научили (несъзнателно) по време на преследване на старата мечта – търпение, последователност, страст, готовност за саможертва и т.н., сега може да го пренесете в отношението си към новата, този път съвсем съзнателно и целенасочено.

3. Сила: Става дума, разбира се, за сила на духа. Фактът, че сте достатъчно силни да оставите миналото да си отиде и да прегърнете бъдещето и непознатото, говори много за вашето лично духовно израстване. Това е нещо, което ще ви бъде полезно и ще ви помогне в много бъдещи аспекти от живота, но най-вече да се справяте с всяка една промяна, която настъпва. Можете да сте сигурни, че вече не само сте достатъчно мъдри да се справите с промените в живота си, но и достатъчно силни, за да продължите напред.

4. Самопознание: Промяната е единствената константа в живота на хората – да, оставаме си ние в същината, но възприятията ни за света се променят непрекъснато и това има огромно влияние върху нас. Съзнателно или не, промените ни приближават до образа на човека, който наистина искаме да бъдем. Истината е, че щом ние не спираме да се променяме, то тогава и нашите мечти няма да спрат да се променят заедно с нас. Докато един ден не достигнем момента, в който знаем кои сме и кои са ценностите, които отстояваме.

5. Нови хоризонти: Всяка промяна носи със себе си нови възможности – нови приключения, начин да видим света по съвсем различен начин. Освобождавайки се от старите мечти, ние всъщност освобождаваме място за всичко ново и вълнуващо, което бъдещето е подготвило за нас.

В заключение, искаме да ви припомним думите на мъдрия писател К.С. Луис, който казва следното: „Никога не си прекалено стар, за да си поставиш нови цели в живота или да започнеш да мечтаеш за нещо различни“

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички