5 прояви на егото, които ви пречат да се развивате


5 прояви на егото, които ви пречат да се развивате
Снимка: Thinkstock

5223

Всеки човек съхранява в себе си чертите на различни личности и се държи по специфичен начин според ситуацията. Някои от тези персони са позитивни, а други могат да бъдат изключително вредни и да саботират успеха ни.

От Inc.com изброяват най-често срещаните от тези прояви на егото, които ни пречат в живота.

1. Негативната персона

Негативизмът неизбежно води до пораженски начин на мислене и цинична перспектива. Научете се да мислите по един по-позитивен начин, вместо да се отдавате на песимизъм. Опитайте да намерите решения, от които печелят всички.

2. Отлагащата персона

Хората обичат да се шегуват за отлагането, но забавянето на нещо, което изисква вашето незабавно внимание, може да бъде изключително вредно. Дори и по някакъв начин да успеете да завършите задачата навреме, най-вероятно ще трябва да направите компромис с качеството на нейната реализация. Ако отлагането е проблем за вас, разделете големите проекти на по-малки задачи и опитайте да се придържате към графика.

3. Жертвата 

В основата на комплекса на жертвата е отказа да приемем нашата роля в причиняването на проблема и да поемем отговорност за собствените си грешки. Жертвата предпочита да обвинява другите и да пренебрегва истинските причини за създалата се ситуацията. Ако искате да бъдете успешни, трябва да се научите да поемате отговорност както за добрите неща, така и за лошите.

4. Завистливата персона

Някои хора завиждат на другите за неща, които смятат, че трябва да бъдат техни и обвиняват всички около себе си за своето нещастие, вместо да обърнат внимание на собствените си емоции и решения. Завистта ви ограбва от щастието и удоволствието от нещата, които сте постигнали, и всички ваши победи, като фокусира цялата ви енергия върху това, което ви липсва.

5. Разглезената персона

Когато вярвате, че заслужавате специално отношение и привилегии и че правилата не важат за вас, защото сте нещо повече от останалите, вие наистина се разграничавате от другите хора, но не по начина, по който ви се иска. Основният резултат от този начин на поведение е невъзможността да изградите каквито и да е било отношения с хората около вас, които са от решаващо значение за успеха.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички