5 страхотни ползи от яденето на тиква


5 страхотни ползи от яденето на тиква
Снимка: iStock/Guliver

21482

Тиквата е сред храните, които в най-голяма степен свързваме с есента. Печена, на пара, в баница, на крем супа - всеки си има някаква любима рецепта с тиква. Добрата новина е, че тя не е само вкусна, а и много полезна. Ето как ни помага да сме по-здрави.

Тиквата има много фибри, малко калории и създава усещане за ситост.

С една порция тиква от 200 г си набавяте 3 гр фибри срещу скромното количество от 52 калории. Това е хубаво, защото богатата на фибри храна подобрява храносмилането и ни помага да останем сити по-дълго време.

Изключително полезна е за хора със сърдечно-съдови проблеми и висок холестерол.

Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Семките пък съдържат вещества, от които се произвеждат лекарства за сваляне на холестерола. От тях се извлича и олио, което подобрява състава на кръвта. Витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, отговаря за кръвосъсирването. Високото съдържание на желязо пък помага при анемия.

Тиквата помага и на очите.

Препоръчва се за профилактика на очни заболявания и предпазва от кокоша слепота. Съдържа пет пъти повече бетакаротин от морковите, който я прави особено подходяща за хора със зрителни увреждания или такива, които често работят с компютри.

Важна е за диабетиците.

Тиквата снабдява организма с ценни фибри, минерали, витамини и въглехидрати. Тя поддържа стабилни нивата на кръвната захар, затова се препоръчва на диабетно болни. Освен това тиквата съдържа микроелементи, които повишават нивата на бета-клетките в кръвта, отговорни за производството на инсулин.

Тиквата прави кожата по-красива.

Тиквата е богата на два много важни за здравето и красотата на кожата витамини, а именно витамин А и Е. Когато я консумирате, вие подпомагате кожата отвътре. Тези два витамина са от съществено значение за синтеза на колаген, но и за предпазване на кожата от вредните слънчеви лъчи. Пюрето от тиква може да се използва за различни домашни маски за лице.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички