5 важни момента при организирането на погребение


5 важни момента при организирането на погребение
Снимка: Getty Images/Guliver

13872

Един от бащите-основатели на САЩ Бенджамин Франклин е прочут с изказването, че „няма нищо сигурно на този свят, освен смъртта и данъците“.

И докато за второто се намират начини как да се избегне, първото е наистина неизбежно и гарантирано.

Смъртта е тежката действителност на човешкото съществуване, защото ни напомня, че няма нищо вечно и че всеки е на тази земя временно.

Когато смъртта настъпи, за близките на покойника не остава нищо друго освен да скърбят и да го изпратя по един подобаващ начин от този свят.

За разлика от широкоразпространената практика на кремиране в Западните държави, у нас традицията повелява покойникът да бъде погребан.

Ако досега не сте се сблъсквали със смъртта на роднина или близък човек, може би не сте напълно наясно с процедурата по организирането на погребение в София или който и да е друг от градовете в страната.

За да обогатим общата ви култура и да ви подготвим за този неприятен, но неизбежен ден, в който ще загубите ваш близък, се обърнахме към траурна агенция „Омега“, където ни обясниха кои са 5-те най-ключови момента при организирането на едно погребение.

1. Потърсете услугите на погребална агенция

Още в самото начало трябва да сте наясно дали вие ще се нагърбите с организацията на цялото погребение, което може да е много времеемка и психически натоварваща задача, имайки предвид загубата ви, или ще се обърнете към услугите на професионална погребална агенция.

И двете имат своите предимства, но практиката показва, че повечето хора са съкрушени до степен, в която нямат силите и енергията да се занимават с организацията на едно погребение.

В такива моменти е най-добре да се обърнете към услугите на професионалните погребални агенти, които ще подходят с разбиране към нуждите ви и ще осигурят плавното преминаване на цялата церемония.

2. Гробното място

Това е нещо много важно и ако вашият близък няма предварително запазено място в някое от общинските гробища в София, тогава може да възникне сериозен проблем.

За щастие, повечето погребални агенции включват и тази услуга в пакетната си цена, така че ангажирайки ги, вие ще сте спокойни, че вашият покоен близък ще има осигурено гробно място.

3. Изборът на ковчег

Ковчегът ще се превърне в последния дом на вашия близък, затова следва да подходите с нужното внимание към избора му.

Разбира се, на пазара се предлагат и по-достъпни варианти, които обаче не осигуряват същото качество, на което бихте се надявали.

Препоръчваме ковчези от масивно дърво или MDF (Medium Density Fiberboard), които предоставят хубав дизайн в съчетание със стабилност и качествена изработка.

Така ще гарантирате едно достойно изпращане на покойника в неговия последен земен път.

4. Организирането на траурна церемония

Траурната церемония е възможността на всеки от близките и познатите на покойника да си вземат последно Сбогом с него, както и да бъде извършен задължителният за християнските обичаи ритуал опело.

Подобна церемония изисква безупречна организация, за да може всеки да има възможност да мине до гроба на покойника и да положи своите траурни букети.

5. Извозването и полагането на покойника

Това е последната стъпка от погребението, но и най-важната такава. Извозването на покойника и полагането му в гробното място са финалният етап от тъжната раздяла.

Именно в този момент повечето хора осъзнават, че това е финално Сбогом и че връщане назад няма.

Превозването на покойник изисква специализиран транспорт, а полагането му се прави чрез използването на въжета. И двете неща са специфични и не са нещо, с което може да се сдобиете в ежедневието си.

Това е още една добра причина да се обърнете към услугите на агенция за погребения в София. Ценете моментите с вашите близки и любими хора, тъй като не знаете кога ще ги загубите.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички