5 велики филма, които ни учат на важни работни отношения

5 велики филма, които ни учат на важни работни отношения
Източник: Getty Images/Guliver

Наставничеството е един от най-важните, но често пренебрегвани елементи в света на бизнеса. Както повечето умения, менторството изисква много здрави работни отношения и ролеви модели. Тоест, хората, които никога не са били добре обучавани, едва ли ще станат ефективни ментори. За щастие, наставничеството е популярна тема в киното и телевизията. А ето тези 5 филма са истинска класика, що се отнася до корпоративните отношения.

1. „Високо в небето” (2009)

Този филм се отличава с наистина реалистичното си представяне на корпоративното поведение и етичната отговорност на служителите, които функционират в обща аморална среда. Но най-важната поука от филма е, че между Райън (Джордж Клуни)и Натали(Анна Кендрик) няма ни най-малка част от сексуалното напрежение. Той я третира като дъщеря, а не като потенциална приятелка, както би трябвало да бъде във всяка компания.

2. "Моята прекрасна лейди" (1964)

Специалистът по фонетика Хенри Хигинс преподава „правоговор” на дама от по-ниската класа - Елиза Дулитъл. Той успява да „пребори” диалекта на момичето, но пропуска да признае на Илайза каквито и да е заслуги за общия им успех.

3. "Дони Браско" (1997)

Възрастният гангстер "Лефти" е наставник на младия бандит Дони Браско, който се опитва да се издигне по пътя на мафията. Малката подробност е, че Дони всъщност е агент на ФБР под прикритие. Когато Лефти открива истинската самоличност на Дони, младият агент на ФБР се опитва да убеди гангстера да напусне мафията. Въпреки всичко, между двамата мъже се развива дълбока привързаност. Ясно се вижда как Дони подсъзнателно „абсорбира” поведението на своя ментор.

4. "Империята отвръща на удара" (1980)

Връзката между Йода и Люк Скайуокър променя истината, особено начина, по който свършва. Люк е твърде неопитен, за да знае, че още не е време да "напусне гнездото" и че по този начин ще влоши положението. Йода знае какво най-вероятно ще се случи, но въпреки това му позволява да напусне и да прави собствени грешки. В крайна сметка, един ментор н може да принуди ученика си да остане.

5. "Да откриеш Форестър" (2000)

В този филм менторските отношения са между писателя Уилям Форестър тайно и неговото талантливо „протеже” Джамар Уолъс. Джамар е обвинен в плагиатство, обвинение, което той може лесно да опровергае, разкривайки връзката си с Уилям. Джамар отказва да направи това, Уилям умира от рак, превръщайки момчето в наследник и литературен изпълнител.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.